En egyptisk arbeider på et naturgassanlegg. (Illustrasjonsfoto: Eni)
En egyptisk arbeider på et naturgassanlegg. (Illustrasjonsfoto: Eni)

Enormt funn av naturgass i Egypt

På 1450 meters dyp i Middelhavet nord for Egypt har et italiensk selskap funnet enorme mengder naturgass. Funnet skaper bølger inn i israelsk politikk.

Søndag kunngjorde det italienske energiselskapet Eni at de har funnet det som kan være et av de største naturgassreservoarene i verden. Funnet ble gjort i Zohr-feltet, på omkring 1.450 meters dybde 190 kilometer nord for Egypt. Det kan være opptil 40 prosent mer naturgass i feltet enn i Leviathan – det største naturgassreservoaret i israelsk økonomisk sone, melder Ha’aretz. Det vil dekke Egypts etterspørsel etter naturgass i flere tiår, melder Eni.

I Israel har debatt om naturgass-kontrakter vært en av sommerens større politiske stridsspørsmål. Kritikerne mener det amerikanske selskapet Noble Energy og det israelske selskapet Delek Group har fått for gode betingelser i forhandlinger med myndighetene. Det ligner på et monopol, sier David Gilo, som leder konkurransetilsynet i Israel.

Nå kommer funnet i egyptisk sektor inn som en sjokkbølge i den israelske debatten. Israel har håpet å kunne bli en større energileverandør til Egypt, men nå viser det seg over natten at også Egypt vil kunne bli selvforsynt og netto eksportør av naturgass innen få år. Økt konkurranse blant leverandører av naturgass i Middelhavsområdet vil presse prisene og marginene nedover.

– Dette bør være en vekker for å få på plass avtalen for utvinning i israelske sektor, sier energiminister Yuval Steinitz.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart