Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel svært bekymret for mulige samtaler mellom USA og Iran

USAs president Donald Trump er nominert til Nobels fredspris for arbeidet med fredsavtalen mellom Israel og De forente arabiske emirater. (Foto: Det hvite hus/Flickr)
Frykter samtaler mellom Trump og Rouhani vil føre til lettelser mot det iranske regimet.

Den israelske regjeringen er svært bekymret over mulighetene for nye atomsamtaler mellom USA og Iran, etter at USAs president Donald Trump har åpnet for et toppmøte mellom han og Irans president Hassan Rouhani. Den franske presidenten Emmanuel Macron prøver å mekle mellom partene.

Økonomiske sanksjoner og hardt press mot Iran har vært en av de viktigste samarbeidssakene mellom Israels regjering og Trump-administrasjonen. At Trump trakk seg fra atomavtalen med Iran ble sett på som en stor seier for Netanyahu. Hvis Trump nå skulle lette på trykket mot Iran kan det skape spenning i forholdet til Israel, skriver den israelske journalisten Barak Ravid.

Hans kilder i den israelske regjeringen sier de frykter at eventuelle samtaler mellom Trump og den iranske presidenten vil ende opp som samtalene mellom USA og Nord-Korea, og at presset mot det iranske regimet lettes. Trump har allerede snakket om å hjelpe til med å forbedre Irans økonomi.

– Vi har vært veldig heldige med at iranerne fram til nå har avvist alle av Trumps forslag om samtaler, sier en anonym byråkrat tett på Iran-politikken.

Og det ser ut til at Israel vil fortsette å «være heldige». Irans president sier tirsdag at han ikke vil sette seg ned og prate med Trump før USA letter alle de økonomiske sanksjonene mot landet, skriver avisen Jerusalem Post.

Tidligere statsminister Ehud Barak, som gjorde politisk comeback i sommer, mener Trumps potensielle nye tilnærming til Iran er en rød varsellampe for Israel. Han mener statsminister Netanyahu er blitt for avhengig av USAs president og gjort landet sårbar for Trumps uberegnelige politikk.

«I Nord-Korea så vi krigstrusler ende med klemmer, fastlåste forhandlinger og så klemmer igjen. Det samme kan skje med Iran. Hvis Trump-administrasjonen fortsetter å implementere sin plan om tilbaketrekking fra Midtøsten, så vil Israel måtte håndtere enda mer komplekse utfordringer. Spesielt når det kommer til å stoppe Hizbollahs prosjekt om å få tilgang på presisjonsraketter og iransk forankring i Syria», skriver Barak på Twitter.

Iran truer med å utslette Israel og situasjonen mellom de to landene har tilspisset seg kraftig det siste halvannet året. Iran forsyner sine lojale sjia-milits på flere fronter, både i Libanon, Syria og Irak. Senest lørdag stanset israelske jagerfly et iransk droneangrep mot flere mål i det nordlige Israel.

Den iranske presidenten Hassan Rouhani vil ikke møte Trump før sanksjonene lettes. (Foto: Irans president)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart