Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel skal forsyne Europa med gass

Kypros' president Nicos Anastasiades, den greske statsministeren Kyriaskos Mitsotakis og Israels statsminister Benjamin Netanyahu markerer at de tre landene er enige om å bygge en felles gassrørledning til Europa. (Foto: Haim Zach/GPO)
Israel, Hellas og Kypros skal sammen bygge en stor gassrørledning i Middelhavet.

Israel, Hellas og Kypros har signert avtale å bygge en gassrørledning for å frakte gass fra det østlige Middelhavet til Europa, skriver Times of Israel.

– Dette er en stor dag for Israel, som begynner å bli en energimakt. Vi har signert avtaler om å forsyne flere naboland og dette styrker vår økonomi, sier statsminister Benjamin Netanyahu, som var til stede ved signeringen.

Den 2000 kilometer lange gassrørledningen vil årlig kunne frakte mellom ni og 12 milliarder kubikkmeter med gass fra Kypros og Israel til Hellas. Derfra skal gassen fraktes videre til Italia og andre land i Sør-Europa. Rørledningen skal etter planen være i drift fra 2025 og prislappen blir rundt 60 milliarder kroner. Gass for hundrevis av milliarder vil i flere tiår eksporteres til Europa.

Gassrørledningen EastMed vil kunne dekke rundt 10 prosent av gassbehovet i EU, noe som vil redusere EU-landenes energiavhengighet overfor Russland. EU har derfor bidratt med midler til de tekniske forarbeidende for prosjektet.

Helt på tampen av 2019 startet produksjonen av naturgass ved Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel opp. Det er det største energiprosjektet i Israels historie. Naturgassen skal også eksporteres til Egypt og Jordan.

At det er oppdaget store gassreserver i det østlige Middelhavet har også ført til krangel mellom Kypros og Tyrkia, som okkuperer den nordlige delen av øya. Tyrkia har uttrykt seg svært negative til den nye gassrørledningen.

Gass fra Israel kan bli levert til Europa gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning. (Foto: Flickr/CC)
I desember 2019 starter produksjonen av naturgass ved Leviathan-feltet opp. (Foto: Flickr/CC)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart