Chevron blir det første store oljeselskapet som kommer inn på det israelske markedet. (Foto: Roo Reynolds, Flickr)
Chevron blir det første store oljeselskapet som kommer inn på det israelske markedet. (Foto: Roo Reynolds, Flickr)

Historisk energiavtale for Israel

Avtalen er et sterkt uttrykk for tillit til det israelske energimarkedet, sier energiminister Yuval Steinitz.

Chevron har meddelt at de vil kjøpe olje- og gassprodusenten Noble Energy for omkring 5 milliarder dollar. Det er den første store energiavtalen siden koronakrisen knuste den globale etterspørselen efter drivstoff og sendte råprisene ned til historisk lave nivåer. Det skriver avisen Israel Hayom.

Handelen gør Chevron til det første store oljeselskapet som kommer inn på det israelske marked. Administrerende direktør Mike Wirth sa til Reuters:

– Vi er fullstendig klar over at det er politiske ulikheter og spenninger mellom Israel og deres naboer, hvor Chevron også arbeider – det gjelder blant annet Saudi-Arabia, Kuwait, Qatar og den kurdiske regionen i Irak.

Ifølge Wirth er Chevron politisk nøytral og er en kommersiell aktør i regionen. “Vi samarbeider med alle våre ulike interessenter når vi går gjennom en slik prosess,” sa Wirth og avviste å komme nærmere inn på detaljene omkring tidsplanen for diskusjoner med deres partnerregjeringer.

Den israelske energiministeren Yuval Steinitz fra partiet Likud kalte avtalen “et sterkt uttrykk for tillit til det israelske energimarkedet.”

De israelske aktiva “vil rebalansere porteføljen i retning gass og skape et springbrett” i regionen, sa Tom Ellacott som er senior visepresident i Wood Mackenzie.

Med kjøpet økes Chevrons investeringer i amerikansk oljeskifer og gir dem Nobel Energys Leviathan-felt utenfor kysten av ​​Israel – det største naturgassfeltet i det østlige Middelhavet. Les MIFFs artikler om Leviathan-feltet her.

Oljeselskaper er under press for å redusere deres karbonavtrykk. Gass anses for å være en renere form for drivstoff.

Oljeprisenes frie fall har gjort aksjekursene deres attraktive for dem som har forventet nedgangen og har midlene til å kjøpe nå.
Chevron kom ut av første kvartal med et kontantbeløp på 8,5 milliarder dollar etter at de i fjor trakk budet på 33 milliarder dollar på Anadarko tilbake. De var blant de første store oljeselskapene som kuttet ned på utgiftene i forbindelse med prisfallet.

Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart