Politiet vil ut i gatene når nedstengningen starter. Her fra nedstengningen av Bnei Brak tidligere i år. (Foto: Politiet)

Israel stenges ned i minst tre uker

Fra og med fredag vil hele landet bli stengt ned igjen for andre gang i år.

Israelske myndigheter varslet søndag kveld at de vil gjeninnføre en nasjonal nedstengning som følge av at det i de siste ukene har vært en kraftig økning i antallet nye coronatilfeller, skriver Times of Israel.

Nedstengningen starter fredag og vil i første omgang vare i tre uker, men myndighetene varsler om at den kan vare enda lenger. Nedstengningen begynner bare timer før starten på Rosh Hashanah, jødisk nyttår. I løpet av de neste ukene er det flere store høytider i Israel.

Skoler, kjøpesentre, hoteller og næringer som ikke regnes som essensielle for samfunnet vil stenges ned. Supermarkeder, apoteker og andre viktige virksomheter skal fortsatt holde åpent.

Israelerne får i de neste tre ukene ikke lov til å gå mer enn 500 meter fra sitt eget hjem, med mindre det er for å kjøpe nødvendige varer som mat eller medisiner. Det blir maks lov til å samles 10 personer innendørs og 20 utendørs. Det betyr at storfamiliene ikke kan samles i høytiden.

Statsminister Benjamin Netanyahu erkjenner at befolkningen og økonomien vil betale en høy pris for nedstengningen, men sier at de ikke har noe annet valg. Sykehusene i Israel skal ha varslet myndighetene om at de fryktet full kollaps hvis ikke landet ble stengt ned. Over 500 alvorlig syke koronapasienter er innlagt på sykehus.

Statsminister Benjamin Netanyahu på besøk på et sykehus i sommer. Han avviser at myndighetene har feilet. (Foto: GPO)

Israel har den siste tiden hatt et av verdens høyeste antall av nye smittetilfeller per innbygger, men andelen av de smittede som blir alvorlig syke eller dør har vært relativt lavt i forhold til mange andre land. Over 1100 har dødd av koronaviruset i Israel siden pandemien startet.

Netanyahu avviser at myndighetene har feilet i sin håndtering av koronaen, selv om landet nå går inn i sin andre lockdown. Også i mars ble hele samfunnet stengt ned. Da fikk landet kontroll på koronautbruddet. Denne gangen kan det bli vanskeligere å få kontroll. Helsemyndighetene sier det kan ta opp mot 90 dager å få kontroll på det nåværende utbruddet.

Helseminister Yuli Edelstein oppfordrer alle israelere til å følge myndighetens påbud. Han sier at hvis alle følger reglene er det «lys i enden av tunnelen».

– I tre måneder har vi prøvd å unngå en lockdown. Jeg har gjort alt for at vi kunne leve ved siden av koronaviruset, med regler her og der. Men under de omstendighetene som ble skapt, så hadde vi ikke noe valg, sier han.

Nedstengningen vil koste den israelske økonomien dyrt. Forrige nedstengning i mars og april førte til resesjon i israelsk økonomi.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart