Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Rolig på Vestbredden

Reporteren Khaled Abu Toameh, som er palestinsk muslim, skriver i Jerusalem Post fra Ramallah 7. januar 2009 om hvorfor Vestbredden er rolig nå under krigen i Gaza. Det har vært demonstrasjoner mot Israel som en ”nazistat”, og man har krevd at araberne skal bryte forbindelsene med Israel og at Fatah og Hamas skal samarbeide. Men butikkene har ikke vært stengt. Og folk flest overså demonstrasjonen. Det har ikke vært noen nevneverdig vold mot israelske soldater eller bosettere.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Folk i Gaza og på Vestbredden har ikke hatt mye med hverandre å gjøre tidligere heller. Selv da de kunne reise fritt, var det ikke så mye kontakt. Palestinere fra Gaza har beskyldt palestinere fra Vestbredden for å ”se ned på” dem. Da Arafat forsøkte å bruke politifolk fra Gaza på Vestbredden, var det så sterke protester at han måtte sende dem tilbake.

Det har faktisk vært mest protester blant araberne i selve Israel og i Jerusalem (som Israel kontrollerer). På Vestbredden har det palestinske styret (PA under Abbas) forbudt demonstrasjoner til støtte for Hamas. Sikkerhetsstyrker fra PA har forhindret at demonstranter fikk komme i nærheten av israelske soldater eller bosettere.

Roen på Vestbredden henger også sammen med at noen palestinere legger skylden på Hamas for krigen. Hamas ville ikke forlenge våpenhvilen og gruppen fortsatte å skyte raketter mot Israel.

Folk på Vestbredden ser hvordan situasjonen er. Deres egen økonomi er sterkt forbedret de siste to årene. Mens da Hamas fikk kontroll over Gaza, førte det til dårligere forhold der på nesten alle felter.

De harde metodene israelerne bruker på Gaza-stripen sender også det budskapet til palestinerne på Vestbredden at nå er det ikke tiden for å tulle med israelerne. De ser også at de arabiske landene bryr seg lite om det som skjer i Gaza, men i mange tilfeller nærmest støtter Israel.

Men alle palestinere føler sterkt i en situasjon hvor mange palestinere blir drept, og noen slags fredsforhandlinger med Israel akkurat nå er ikke aktuelt.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart