Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Forholdet mellom Israel og PA har aldri vært bedre

Forholdet mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har aldri tidligere vært så godt, forteller journalist Amos Harel i en overskrift i Ha'aretz 4. september 2009.
Det gode sikkerhetssamarbeidet betyr ikke at de palestinske lederne har myknet i de diplomatiske og politiske forhandlingene.

Forholdet mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har aldri tidligere vært så godt, forteller journalist Amos Harel i en overskrift i Ha’aretz 4. september 2009.

Israel er i denne sammenheng de lokale sjefene for militæravdelinger og sikkerhetsstyrker på Vestbredden. Palestinske myndigheter er de lokale sjefene for amerikansk-trenede palestinske sikkerhetsstyrker.

Men ikke bare det. Når det gjelder sikkerhetsspørsmål har også de palestinske topplederne, som PA-president Mahmoud Abbas og PA-statsminister Salam Fayyad, bygd opp tillit hos israelerne. IDF-offiserer har begynt å omtale Abbas og Fayyad i positive ordelag. Selv ikke i den korte perioden med håp som fulgte Oslo-avtalen var holdningen slik, mener Harel.

– Abbas og Fayyad har avsluttet den tidligere palestinske dobbeltkommunikasjonen når det gjelder vold, senket nivået på anti-israelsk oppvigleri og skjerpet kontroll over sikkerhetsstyrkene. I tillegg er det utviklet et nært samarbeid mellom IDF, sikkerhetstjenesten Shin Bet, de forskjellige palestinske sikkerhetsorganisasjonene og deres amerikanske rådgivere, skriver Harel.

Tillit mellom partene
Harel gir et ferskt eksempel på den nye tilliten som er bygd opp.
Mandag kveld ble en 14 år gammel palestinsk gutt drept av israelske styrker i nærheten av Ramallah. Mohammed Na’if og kameratene hans kastet brannbomber mot bosetningen Beit El da de ble oppdaget av israelske soldater. En israelsk soldat skjøt mot føttene til Na’if, men traff ham i magen. Gutten døde senere av skadene på et israelsk sykehus.

Tidligere ville en drept tenåring under Ramadan utløst en bølge av protester i Ramallah. Denne gang holdt innbyggerne i byen seg rolig.

Tirsdag morgen ringte en høytstående palestinsk tjenestemann til brigader Yoav Mordechai, sjef for Israels siviladministrasjon på Vestbredden. «Det er rykter i Jalazun om at gutten ikke kastet brannbomber», sa palestineren. Mordechai holdt fast på at gutten hadde kastet brannbomber, og la til at han kunne sende over bilder fra hendelsen for å dokumentere det. «Det er ikke nødvendig», svarte palestineren, «dersom du sier det, så tror jeg deg».

På israelsk side får sjef for IDFs sentralkommando, Gadi Shamni, IDFs kommandant for Vestbredden, Noam Tivon og Mordechai æren for å ha dyrket fram det nye samarbeidsklimaet.

Ingen kompromisser
Innsatsen gir resultater. Israelerne har fjernet flere kontrollposter som begrenset palestinernes bevegelsesfrihet, og den økonomiske veksten på Vestbredden kan bli så høy som 9 prosent i inneværende år. Siden starten på 2009 er 13 palestinere drept i konfrontasjon med israelske styrker på Vestbredden, en kraftig nedgang fra tidligere år. I år 2008 var tallet 51.

Det gode sikkerhetssamarbeidet betyr ikke at de palestinske lederne har myknet i de diplomatiske og politiske forhandlingene. På den fronten gjør de ingen innrømmelser. De palestinske ledernes nye oppførsel på sikkerhetsfronten har styrket deres forhandlingsposisjon på den internasjonale arena, påpeker Harel.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart