Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Forholdet mellom Israel og PA har aldri vært bedre

Forholdet mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har aldri tidligere vært så godt, forteller journalist Amos Harel i en overskrift i Ha'aretz 4. september 2009.
Det gode sikkerhetssamarbeidet betyr ikke at de palestinske lederne har myknet i de diplomatiske og politiske forhandlingene.

Forholdet mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har aldri tidligere vært så godt, forteller journalist Amos Harel i en overskrift i Ha’aretz 4. september 2009.

Israel er i denne sammenheng de lokale sjefene for militæravdelinger og sikkerhetsstyrker på Vestbredden. Palestinske myndigheter er de lokale sjefene for amerikansk-trenede palestinske sikkerhetsstyrker.

Men ikke bare det. Når det gjelder sikkerhetsspørsmål har også de palestinske topplederne, som PA-president Mahmoud Abbas og PA-statsminister Salam Fayyad, bygd opp tillit hos israelerne. IDF-offiserer har begynt å omtale Abbas og Fayyad i positive ordelag. Selv ikke i den korte perioden med håp som fulgte Oslo-avtalen var holdningen slik, mener Harel.

– Abbas og Fayyad har avsluttet den tidligere palestinske dobbeltkommunikasjonen når det gjelder vold, senket nivået på anti-israelsk oppvigleri og skjerpet kontroll over sikkerhetsstyrkene. I tillegg er det utviklet et nært samarbeid mellom IDF, sikkerhetstjenesten Shin Bet, de forskjellige palestinske sikkerhetsorganisasjonene og deres amerikanske rådgivere, skriver Harel.

Tillit mellom partene
Harel gir et ferskt eksempel på den nye tilliten som er bygd opp.
Mandag kveld ble en 14 år gammel palestinsk gutt drept av israelske styrker i nærheten av Ramallah. Mohammed Na’if og kameratene hans kastet brannbomber mot bosetningen Beit El da de ble oppdaget av israelske soldater. En israelsk soldat skjøt mot føttene til Na’if, men traff ham i magen. Gutten døde senere av skadene på et israelsk sykehus.

Tidligere ville en drept tenåring under Ramadan utløst en bølge av protester i Ramallah. Denne gang holdt innbyggerne i byen seg rolig.

Tirsdag morgen ringte en høytstående palestinsk tjenestemann til brigader Yoav Mordechai, sjef for Israels siviladministrasjon på Vestbredden. «Det er rykter i Jalazun om at gutten ikke kastet brannbomber», sa palestineren. Mordechai holdt fast på at gutten hadde kastet brannbomber, og la til at han kunne sende over bilder fra hendelsen for å dokumentere det. «Det er ikke nødvendig», svarte palestineren, «dersom du sier det, så tror jeg deg».

På israelsk side får sjef for IDFs sentralkommando, Gadi Shamni, IDFs kommandant for Vestbredden, Noam Tivon og Mordechai æren for å ha dyrket fram det nye samarbeidsklimaet.

Ingen kompromisser
Innsatsen gir resultater. Israelerne har fjernet flere kontrollposter som begrenset palestinernes bevegelsesfrihet, og den økonomiske veksten på Vestbredden kan bli så høy som 9 prosent i inneværende år. Siden starten på 2009 er 13 palestinere drept i konfrontasjon med israelske styrker på Vestbredden, en kraftig nedgang fra tidligere år. I år 2008 var tallet 51.

Det gode sikkerhetssamarbeidet betyr ikke at de palestinske lederne har myknet i de diplomatiske og politiske forhandlingene. På den fronten gjør de ingen innrømmelser. De palestinske ledernes nye oppførsel på sikkerhetsfronten har styrket deres forhandlingsposisjon på den internasjonale arena, påpeker Harel.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart