Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hvem skal erstatte Abbas?

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas (også kalt Abu Mazen), som overtok da Yasser Arafat døde i november 2004 og siden vant et presidentvalg, har erklært at han ikke stiller til gjenvalg ved det palestinske valget som skal finne sted i januar 2010.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas (også kalt Abu Mazen), som overtok da Yasser Arafat døde i november 2004 og siden vant et presidentvalg, har erklært at han ikke stiller til gjenvalg ved det palestinske valget som skal finne sted i januar 2010.

Nå er det vel ikke helt sikkert at valget blir avholdt i januar. En viktig hindring er at Hamas ikke vil godta et fritt valg i Gaza. De palestinske områdene består av Vestbredden (hvor Abbas og hans parti Fatah styrer) og Gaza, hvor Hamas styrer. Mellom Fatah og Hamas er det fiendskap og til dels vold.
På ynetnews.com (Yediot Aharonot, den største avisen i Israel) den 5. november tar Ali Waked opp hvem som kan tenkes å etterfølge Abbas hvis det blir valg. Waked er israelsk araber. Hans artikkel er hovedkilden her.

Abbas likevel
Den kanskje mest sannsynlige kandidaten hvis det blir valg, er Mahmoud Abbas selv. At han sier at han vil trekke seg, kan være et utspill for å styrke sin posisjon, blant annet i forhandlingene med Israel. Når Israel og USA skal overtale ham til å fortsette, må de kanskje gi ham innrømmelser.

Mohammad Dahlan
En annen mulig kandidat er Mohammad Dahlan. Det er en alminnelig oppfatning at han styrket sin stilling på Fatah-kongressen i august 2009. Han ble født i 1961 i Gaza i en flyktningefamilie. Han deltok i den første intifadaen (fra 1987 av) og har sittet i israelsk fengsel. Han har siden vært leder for sikkerhetsstyrker i det palestinske styret (PA). Mange har gitt ham mye av skylda for at Hamas så lett kunne overta makten i Gaza i juni 2007.

Dahlan er ansett som den mest karismatiske av toppfolkene i Fatah. Men han har et stort problem: Hamas driver en meget personlig kampanje mot ham med «karakter-mord». Dahlan er beskyldt for å være israelsk agent, for korrupsjon (blant annet i forbindelse med sin bedrift i London), for å ha holdt en privat hær betalt av amerikanerne i 2003-4 og mye annet. Det er ikke lett å forsvare seg mot slike angrep – og aller minst hvis det er mer eller mindre sant.

Abu Maher Ghneim
Abu Maher Ghneim er i dag varamann for Abbas og dermed formelt nummer to i Fatah. Han er en av veteranene fra Tunisia. Der var Arafat og hans folk til de fikk komme til Vestbredden og Gaza i 1994 som et resultat av Oslo-avtalen. Men Ghneim kom først nylig.
Han er ikke noen politiker-type, og han er gammel (født i 1937). Folk som står ham nær, sier at han ikke selv anser seg som en kandidat til å etterfølge Abbas.

Nasser al-Qudwa
En kandidat som nevnes, er Nasser al-Qudwa. Han har vært ambassadør og utenriksminister for PLO. Han er en dyktig politiker og har mange kontakter internasjonalt. Det taler til hans fordel at Yasser Arafat var hans onkel. Men han har ikke noen stor gruppe bak seg i Fatah, selv om han arbeider med saken.

Marwan Barghouti
Barghouti er valgt inn i den palestinske nasjonalforsamlingen og sentralkomiteen i Fatah. Han var en av lederne for den 2. intifadaen fra september 2000 av. Han ledet den voldelige Tanzim-bevegelsen. Han ble arrestert av israelerne i 2002 og dømt til fem livstidsdommer for å ha deltatt i drap på sivile israelere. En nylig meningsmåling i de palestinske områdene gav ham 16,7 % oppslutning. Det var den samme oppslutningen som Mahmoud Abbas hadde. Hamas’ statsminister, Ismail Haniyeh, hadde 16,1 %.

Mange mener at Barghouti er den palestinske lederen som har størst mulighet for å vinne over Hamas i et valg. Han er regnet som både dyktig og ukorrupt. Spørsmålet er om Israel vil gå med på å løslate ham.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart