Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Netanyahu ønsker framgang i fredsprosessen

Statsminister Benjamin Netanyahu er oppriktig interessert i framgang i fredsprosessen med palestinerne. Når han snakker om innrømmelser, mulige tilbaketrekninger og inviterer til umiddelbare forhandlinger med palestinske myndigheter uten forhåndsbetingelser, så er det ikke bare tomt prat.

Statsminister Benjamin Netanyahu er oppriktig interessert i framgang i fredsprosessen med palestinerne. Når han snakker om innrømmelser, mulige tilbaketrekninger og inviterer til umiddelbare forhandlinger med palestinske myndigheter uten forhåndsbetingelser, så er det ikke bare tomt prat.

Dette er ikke påstander fra Netanyahus pressetalsmann eller ihuga Likud-tilhengere, men konklusjonen til diplomatiredaktør Aluf Benn i den venstreorienterte avisen Ha’aretz. Benn har de siste månedene skrevet en rekke artikler hvor han har gått langt i å støtte Netanyahus linje. Dette er oppsiktsvekkende på bakgrunn av den sterkt negative presseomtalen Netanyahu har fått tidligere, både fra israelske aviser generelt, og Ha’aretz spesielt.

– Jeg tror på Netanyahu, skriver Benn i en kommentarartikkel 18. november. Han tror også andre som er interessert i en avtale med palestinerne vil støtte opp om Netanyahu når bare statsministeren får overbevist dem at hans fredsretorikk er mer enn bare ord.

Hvorfor ønsker Netanyahu samtaler?
Det er flere faktorer som motiverer Netanyahu til å bevege fredsprosessen framover.

Den første er trusselen fra Iran og Hizbollah. Benn mener det virker som om Netanyahu forbereder en krig mot Iran og Hizbollah til våren, «når snøen smelter og himmelen blir skyfri». Nye tilleggsbevilgninger til forsvarsbudsjettet og forberedelser av hjemmefronten nevner han som eksempler på krigsforberedelsene.
– Og selv om det skulle ende med at Netanyahu ikke angriper, må han [hele tiden] være klar. Det er bedre for Israel å kjempe på færre fronter og nøytralisere fiender gjennom diplomati, skriver Benn.

Den andre faktoren er det israelske folket. Netanyahu har dem i ryggen i fredsbestrebelsene. Et flertall av israelerne ønsker en avtale med palestinerne, men foretrekker at forhandlingene blir ledet av en høyreorientert regjering.

Den tredje faktoren er innenrikspolitisk. Netanyahu har for øyeblikket en stabil koalisjonsregjering, men må komme i dialog med palestinerne for ikke å miste Arbeiderpartiet. Venstresiden i Ap forsøker å presse partileder Ehud Barak til å forlate regjeringen, men Netanyahu ønsker veldig sterkt å ha Barak som forsvarsminister i en forventet konfrontasjon med Iran.

Den fjerde faktoren er utenrikspolitisk. Fordi det er stillstand i fredsprosessen blir Israel mer isolert i verdenssamfunnet. Dersom Israel gjør «sjenerøse» kompromiss, som Netanyahu lover, vil det fjerne trusselen fra Goldstone-rapporten og ta vinden ut av seilene til ulike boikott-aksjoner. Det vil også bidra til å reparere forholdet til Europa, Tyrkia og Jordan, tror Benn.

Obamas løfter
Mange tror at Netanyahu forsøker å lure verden med sin fredsretorikk, at han prøver å vinne tid med tomme forhandlinger inntil det blir konfrontasjon med Iran. Dette avviser Netanyahu selv. «Jeg ønsker ikke en fredsprosess for prosessens skyld, men for å få en slutt på problemet,» sier statsministeren.

Benn velger å tro på Netanyahu. Han har vanskelig for å tro at Netanyahu vil forsøke å lure president Barack Obama og gi falske løfter.

Fra Obamas side skal Netanyahu ha fått løfter om støtte i den diplomatiske kampen mot Iran og militær støtte til Israel – «på noen områder mer enn det som var på bordet under Bush-administrasjonen» – i bytte mot israelske tilbaketrekninger og etableringen av en palestinsk stat.

 

 

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart