Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

USA starter indirekte forhandlinger

Amerikanerne har ikke klart å presse Israel og PA tilbake til direkte forhandlinger, og stiller derfor opp som mellommenn.
George Mitchell kommer til å spille en nøkkelrolle i de indirekte forhandlingene som starter i helgen. (Foto: GPO)

Lørdag kveld ankommer USAs Midtøsten-utsending George Mitchell til Israel. Allerede neste dag kan han starte skytteldiplomati mellom Jerusalem og Ramallah. Mandag får han også drahjelp av visepresident Joe Biden, som kommer på sitt første besøk til Israel etter at han ble med i Obama-administrasjonen.

Ikke gjennomslag for palestinske krav
Ifølge Jerusalem Post kommer ikke forhandlingene mellom partene å fortsette fra punktet hvor samtalene brøt sammen mellom tidligere statsminister Ehud Olmert og PA-president Mahmoud Abbas. Statsminister Benjamin Netanyahu har avvist det palestinske kravet om å fortsette samtalene fra Olmerts siste forhandlingsutspill. Abbas sa nei til Olmerts tilbud.

Amerikanerne kommer heller ikke til å ta opp grensespørsmålet med det første, skal vi tro avisens kilder. Palestinerne har krevd at Israel anerkjenner en palestinsk stat utenfor våpenhvilelinjene fra 1949, men israelerne avviser å drøfte grensespørsmål før man vet hvilke sikkerhetsarrangementer som kan komme på plass.

Løfte fra USA
Ifølge Ha’aretz har amerikanerne sendt et brev til PA som kan ha lokket Abbas til å takke ja til indirekte forhandlinger.

– Dersom en side, etter vår vurdering, ikke lever opp til våre forventninger, vil vi uttrykke vår bekymring klart og vi vil handle for å fjerne den hindringen, skriver Obama-administrasjonen i brevet. Brevet lover også at amerikanerne skal dele budskap mellom partene, tilby sine ideer og bygge bro mellom ulike forslag. Det blir også slått fast at USA arbeider for en «levedyktig, uavhengig og suveren palestinsk stat med sammenhengende territorium som avslutter okkupasjonen som begynte i 1967».

Disse løftene skal ha vært en avgjørende faktor som fikk palestinerne og de arabiske statene til å støtte amerikanernes nye initiativ.

Palestinske selvstyremyndigheter har foreløpig ikke gitt noe endelig og offisielt klarsignal til å starte indirekte forhandlinger, men onsdag ble de sikret ryggdekning gjennom et vedtak på et utenriksministermøte i Den arabiske liga.

Støtte fra Jerusalem
Statsminister Benjamin Netanyahu har uttrykt seg positivt om de indirekte forhandlingene. I regjeringsmøtet torsdag roste han Mitchell for å gjøre «en veldig viktig jobb, som vi setter pris på».

– Vårt endelige mål er å nå en fredsavtale med våre palestinske naboer gjennom direkte samtaler, men vi har alltid sagt at vi ikke nødvendigvis insisterer på et slikt format, sa Netanyahu.

Statsministeren gleder seg til å ta imot Biden i Jerusalem. Visepresidenten har vært «en venn av Israel i mange år» og en personlig venn av Netanyahu i nesten tredve år.

Israels hovedmann i de indirekte forhandlingene blir Yitzhak Mocho, som er Netanyahus utsending i palestinske spørsmål. I Ramallah skal Mitchell forholde seg til Sa’eb Erekat, som er PAs sjefsforhandler.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart