Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Abbas ødelegger forhandlingene

PA-president Mahmoud Abbas forsøker å stikke kjepper i hjulene på de direkte forhandlingene før de har begynt, mener Jerusalem Post.

De direkte forhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) har ennå ikke kommet i gang. De første samtalene skal etter planen finne sted i Washington onsdag i neste uke.

Vil avblåse samtalene
26. september går den midlertidige byggestansen ut som Israels statsminister Benjamin Netanyahu innførte for ti måneder siden. Den gang var det en gest mot de palestinske myndighetene, et forsøk på å skape tillit. Ni måneder senere bruker Abbas dette mot Israel og hele fredsprosessen, påpeker Jerusalem Post i en lederartikkel 24. august. Følgende er en gjengivelse av noen av poengene i denne artikkelen.

I et brev til den såkalte «Midtøsten-kvartetten» (USA, Russland, FN, EU) har Abbas advart om hva han vil gjøre dersom Israel fortsetter byggingen. Dersom Israel bygger noe som helst på utsiden av våpenhvilelinjene fra 1949 («den grønne linjen»), vil Abbas avblåse forhandlingene. Det inkluderer også bygging i Øst-Jerusalem og de store bosetningene som det er bred konsensus i Israel om å beholde ved en eventuell utveksling av landområder.

– Bosetningene og fred er to paralleller som for øyeblikket ikke møtes. Dersom Israel fortsetter bygging i bosetningene, vil vi trekke oss fra samtalene, skriver Abbas i brevet.

Utålmodige bosettere
Saken vil uten tvil bli et stort politisk dilemma for Netanyahu. Etter å ha gitt gjentatte forsikringer om at byggestansen ikke vil bli forlenget, blir det politisk selvmord for statsministeren å endre standpunkt.

Det bor 300.000 israelere på Vestbredden. Disse har en fødselsrate som er dobbelt så høy som gjennomsnittet generelt i Israel. Derfor er det mange som utålmodig venter på at byggestansen skal bli opphevet så de kan bygge seg boliger og hus.

Hvorfor er «naturlig vekst» så viktig?

Realistisk forslag
Visestatsminister i Israel, Dan Meridor, har foreslått å unnta områdene rundt Jerusalem og de tre store bosetningene Ariel, Ma’ale Adumim og Etzion fra en eventuell ny byggestans. Rundt to tredjedeler av bosetterne bor i disse områdene.

Et slikt forslag er langt mer realistisk, fordi det går an å se for seg en avtale om utveksling av land hvor Israel får beholde disse områdene, mener Jerusalem Post. Men for Abbas er det ikke nok. At han krever full byggestans og ikke skiller mellom slike bosetninger og andre, tyder på at han er uheldig sta, mener redaktørene.

PA-presidenten har allerede sløst bort ni måneder av byggestansen. Disse månedene kunne utgjort en svært oppmuntrende ramme for et ærlig forsøk på å skape fred. Nå krever Abbas at denne byggestansen ikke bare opprettholdes, men utvides til områder Israel insisterer på å beholde.

Det er ikke akkurat et oppmuntrende utgangspunkt for forhandlingene framover, avslutter Jerusalem Post.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart