Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israelske arabere en hindring for fred

Guy Bechor, som er spaltist i Israels største avis Yedioth Aharonoth, skriver torsdag 14. oktober om hvordan de israelske araberne har utviklet seg til å bli et hinder for fredsprosessen.

I en rekke år har de israelske araberne stolt gitt sin støtte til en palestinsk stat og for en tostatsløsning med Israel. Men i de siste årene har det heller vært motsatt, mener Bechor. De ulike greinene av det arabisk-israelske lederskapet arbeider nå imot palestinernes selvstendighet.

Protesterte
Journalisten mener dette kom svært tydelig fram da Den andre intifadaen brøt ut for rundt ti år siden. Arabiske ledere og venstreorienterte politikere gikk ut i gatene og begynte å protestere mot staten Israel. Som et resultat av dette har den israelske opinionen dreid mot høyre politisk og retorikken mot den arabiske minoriteten har blitt tøffere. Selv om israelere kan være villig til å trekke seg tilbake fra bosetninger, frykter man at en arabisk stat skal oppstå innefra Israel selv.

Refs fra Abbas
Det gikk så langt at PA-president Mahmoud Abbas refset de israelske araberne, minnes Bechor. Abbas lurte på hvem som i det hele tatt hadde bedt om de israelske arabernes hjelp under intifadaen.

I Knesset har araberne inntatt en mer radikal holdning til Israel og fredsprosessen enn PA. Ofte står det for en mindre fleksibel politikk enn palestinerne selv.

Sett ned på
Dessuten er Den islamske bevegelse i Israel sin nordlige grein tettere knyttet opp mot Hamas enn PA. Og det er faktisk ukjent om det arabiske Balad-partiet i Israel i det hele tatt anerkjenner PA.

Så hvorfor er det slik at de arabiske israelerne er mer radikale enn palestinerne selv, undrer han. Bechor kommer med to kanskje overraskende svar på dette:

1. Historisk sett har israelske arabere blitt sett ned på av andre arabere og palestinerne. De er svikere som har underkastet seg jødene, for mange. Derfor må de innta en ennå mer ekstrem holdning – mer nasjonalistisk – for å vise at de ikke svikter palestinernes sak. Anklagene mot dem definerer hvem de er.*

2. Araberne i Israel vet at bosettere på Vestbredden, som vil bli tvangsflyttet i en eventuell avtale, i hovedsak vil bli flyttet til arabisk-dominerte områder i Nord-Israel (Galilea) og Negev-ørkenen. Dette vil selvsagt gå på bekostning av dem selv.

Det betyr at palestinernes eventuelle suksess kan vise seg å bli svært katastrofalt for de israelske araberne, forklarer Bechor.

En gang ble de israelske araberne kalt for ”broen til fred”. I dag er de i stedet blitt en hindring, slik Bechor ser det.Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart