Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hamas og Fatah er enige om svært lite

PA-president Mahmoud Abbas og Khaled Mashal deltok da deres to bevegelser, Fatah og Hamas, signerte en samarbeidsavtale i Kairo onsdag 4. mai.

For fire år siden brøt det ut intense kamper mellom Fatah- og Hamas-lojale styrker på Gaza-stripen. Nesten to tusen palestinere skal ha blitt drept i den interne palestinske krigen de siste årene, ifølge den arabiske journalisten Khaled Abu Toameh. På Vestbredden har Fatah fengslet Hamas-folk uten lov og dom. På Gaza-stripen har dette vært skjebnen til de heldige Fatah-folkene, de uheldige har blitt skutt i kneet eller drept.

Enige om å snakke sammen
Selv om forsoningsavtalen mellom Hamas og Fatah blir lovprist av norske eksperter, har ikke gårsdagens seremoni eller avtale foreløpig noen betydning på bakken, påpeker de to israelske journalistene Avi Issacharoff og Amos Harel i Ha’aretz. De to bitre fiendene ser ikke ut til å være enige om stort annet enn å snakke sammen. De har felles intensjon om å danne en samlingsregjering av teknokrater og avholde presidentvalg, parlamentsvalg og valg til PLOs nasjonale råd innen ett år. Men alt dette er visstnok ennå åpent for forhandlinger.

At samarbeidsklimaet fortsatt ikke er det beste, ble klart da avtalen skulle undertegnes 4. mai. Khaled Mashal ønsket å holde en tale, men dette ble avvist av Abbas. Etter halvannen time løste det seg, da det ble enighet om at Mashal kunne holde en kortere tale enn Abbas, skriver Ha’aretz.
Forsinkelsen skyldtes også strid om hvordan Hamas og Fatahs ledere skulle sitte under seremonien. Abbas skal ha nektet å ha Mashal ved siden av seg under seremonien.

– Uenighetene om små detaljer i det offisielle arrangementet gir vitnesbyrd om det dype fiendskapet og avstanden mellom partene. Avstanden er et resultat av volden som begge organisasjoner har brukt mot hverandre, særlig Hamas mot Fatah, skriver Issacharoff og Harel.

En første utfordring for de palestinske lederne blir å finne fram til en statsministerkandidat de kan forenes om. Hamas ønsker at en palestiner fra Gaza-stripen skal lede den nye teknokrat-regjeringen, mens Abbas tilsynelatende ønsker at PA-statsminister Salam Fayyad skal fortsette. Det er imidlertid ikke sikkert at Abbas har støtte fra resten av Fatah-ledelsen. Fayyad, som ikke er medlem av Fatah, er upopulær blant toppene i partiet.

Vil ikke oppgi en tomme land
Da Mashal endelig kom til orde, kom han med følgende erklæring: Hamas «vil gå sammen [med Fatah] for å skape én enhet, én organisasjon og én beslutning, for å realisere et felles nasjonalt mål om en suveren, uavhengig palestinsk stat på Vestbredden og Gaza-stripen, uten en eneste bosetter og uten å gi opp en tomme land eller retten til å vende tilbake.»

Hamas er villig til å betale hvilken som helst pris for å forenes med Fatah, sa Mashal. «Vår eneste kamp er med Israel.» Samtidig sa han seg villig til å gi forhandlinger med Israel en ny sjanse.

Abbas holdt også tale. Han kritiserte Israels beslutning om å holde palestinske skattepenger tilbake, og sa at statsminister Benjamin Netanyahu må velge mellom fred eller bosetninger.
– Hamas er en del av det palestinske folk, erklærte Abbas.

Reaksjoner
Netanyahus reaksjon på møtet i Kairo var skarp.

– Det som skjedde i Kairo er et stort tilbakeslag for fred og gir en stor seier for terror. For tre dager siden led terrorismen et stort nederlag da Osama bin Laden ble eliminert. I dag har den vunnet en seier i Kairo, sa Netanyahu under statsbesøk i London.

– Abbas omfavner Hamas, det samme Hamas som fordømte operasjonen mot bin Laden, fortsatte Netanyahu.
Det israelske regjeringspartiet Israel Beiteinu melder at de vil kreve et fullt brudd med en ny palestinsk samlingsregjering. «Man kan ikke forvente at Israel overfører penger til Hamas og dermed finansierer terrorangrep mot sine egne innbyggere,» erklærer partiet i en pressemelding.

I den amerikanske Kongressen arbeides det med et lovforslag som vil stanse alle bistandsoverføringer til de palestinske selvstyremyndighetene dersom den nye regjeringen ikke anerkjenner Israel.

Arabiske politikere jublet
I Israel er mange provosert over at arabiske Knesset-medlemmer deltok under seremonien. Både Ahmed Tibi, Mohammed Barakeh, Wasil Taha og Taleb El-Sana var til stede, og jublet alle for «forsoningsavtalen».

– Dette er en historisk dag for det palestinske folk og palestinske ledere, og en historisk dag for fredselskere. Denne avtalen er et viktig skritt på veien mot å få en slutt på okkupasjonen og etablere en palestinsk stat, sa El-Sana, ifølge Yedioth Aharonoth.

Hundrevis av palestinere samlet seg i sentrum av Ramallah og Gaza for å feire avtalen.

Tror ikke forsoningen varer
Fatah og Hamas etablerte en felles regjering våren 2007. Det gikk bare noen få måneder før det resulterte i åpen krig mellom de væpnede gruppene til partiene.

Flere israelske observatører tror også denne siste forsoningsavtalen blir kortvarig.

I vinter var Hamas og Fatah klare til å undertegne en lignende avtale som nå foreligger, men Hamas-leder Khaled Mashal sa nei i siste øyeblikk. Journalist Yaakov Katz i Jerusalem Post mener å vite hvorfor Mashal nå har snudd. Han tror det er et direkte resultat av den politiske uroen i Syria, og Mashals frykt for å miste sin praktiske og politiske støtte i president Bashar Assad og hans regime. Hamas frykter også at opprørene i den arabiske verden vil spre seg til Gaza-stripen. Forsoning med Fatah, selv om den bare skulle bli symbolsk og kortvarig, skal gi palestinerne håp om at de står foran en ny og bedre framtid.

– Hamas har gjort en taktisk beslutning som vil skape inntrykk av ro og stabilitet i det minste fram mot utgangen av året, skriver Katz.

Også andre israelske eksperter mener den nye palestinske enheten blir kortvarig.

Avtalen mellom Fatah og Hamas kommer ikke til å vare, og det vil ikke bli noen ekte palestinsk enhet på flere år, sa Shin Bet-sjef Yuval Diskin til israelsk presse onsdag. Han tror ikke Fatah vil tillate at Hamas får noe fotfeste på Vestbredden. Hamas vil heller ikke tillate at Fatah vinner tilbake innflytelse på Gaza-stripen.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart