Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Abbas og Mashaal er «partnere»

- Vi har blitt enige om å arbeide som partnere med delt ansvar, forklarte PA-president Mahmoud Abbas torsdag. Foto: Olivier Pacteau, flickr.com.
- Det finnes ikke flere uenigheter mellom oss nå, erklærte Mahmoud Abbas og Khaled Mashaal etter et møte i Kairo.

Torsdag møttes PA-president Mahmoud Abbas og Hamas-leder Khaled Mashaal i Kairo, for videre diskusjoner rundt sine planer om en samlingsregjering med Fatah og Hamas. De hevdet at en «ny side» i historien om forholdet mellom de to organisasjonene, nå vil finne sted.

På tross av den positive tonen som skal ha vært under møtet, lyktes de ikke med å komme til endelig enighet om hvordan en palestinsk samlingsregjering skal se ut.

Valg i mai
– Vi ønsker å forsikre vårt folk, og den arabiske og islamske verden, om at vi har åpnet en ny og virkelig side i partnerskapet om alt som har å gjøre med den palestinske nasjonen, hevdet Mashaal.

Møtet, som varte i over to timer, førte til at partene kom til enighet om å avholde parlamentsvalg i mai og å frigjøre hverandres fanger fra fengsel, skriver Jerusalem Post.

– Vi har blitt enige om å arbeide som partnere og dele ansvaret, sa Abbas.

«Vanntortur»
Samtidig som de to lederne jubler over stadige framskritt i forhandlingene, advarer Israels utenriksminister Avigdor Lieberman om at Israel ikke vil frigjøre «en eneste krone» av PAs skattepenger til samlingsregjeringen. Det har ført til internasjonal kritikk, også fra Norge.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har kalt Israels beslutning for en «waterboarding«, altså vanntortur, av den palestinske økonomien, opplyser VG Nett. Det skjedde under et møte med PAs statsminister Salam Fayyad i Oslo, torsdag. Skattepengene samles inn av Israel på vegne av PA.

Det israelske utenriksdepartementet reagerer kraftig på Støres uttalelser.

– Vi er svært skuffet over Støre, sier Yigal Palmor, talsmann for det israelske utenriksdepartementet til nettavisen.

Undrer seg over motivene
– Vi er alltid villige til å lytte til konstruktiv kritikk, men når den fremføres med en så voldelig og urettferdig språbruk, kan vi ikke unngå å undre oss over hva som er de egentlige motivene til den norske utenriksministeren, legger Palmor til.

Talsmannen indikerer også at palestinerne selv kunne ha samlet inn sine skattepenger, i stedet for å klage på Israel.

– Hvorfor spurte han (Støre) ikke Fayyad om hvorfor palestinerne ikke etablerer et eget system for å ta inn skattepenger? Svaret er vel at de meste av pengene da ville forvunnet i korrupsjon og ineffektivitet. Det er svært beleilig for palestinerne å la Israel gjøre det for dem. De klager mye, men i stedet for å gjøre noe selv er de kun opptatt av å kriminalisere Israel, sier Palmor.

Den israelske ambassaden i Oslo kommenterte også uttalelsene til Støre i en pressemelding.

– Israel har tidligere gitt klar og tydelig beskjed om at ensidige skritt fra palestinernes side, slik som har blitt gjort i FN og i UNESCO, vil føre til et svar fra israelsk side, skriver ambassaden. De påpeker at palestinerne har unngått forhandlinger, og i stedet startet en «diplomatisk krig» mot Israel.

– PAs forsøk på forsoning med Hamas (som oppfordrer til utslettelse av Israel), er et ytterligere skritt bort fra muligheten for en ekte fredsavtale, skriver ambassaden, og avslutter slik:

– Man kan også spørre seg hvordan en palestinsk økonomi, som i følge palestinerne er i krise, har råd til å gi 5000 dollar til hver av de hundrevis av frigitte terroristene med blod på hendene som nylig ble løslatt i utvekslingsavtalen med Gilad Shalit.

– Israel kan ikke true oss

Fredag ettermiddag kommenterer Mashaal Israels beslutning om å ikke overføre skattepenger til PA, dersom det kommer på plass en palestinsk samlingsregjering.

– Hvorfor skal de være redde? Fienden praktiserer undertrykking daglig mot palestinerne. Har har utøvd og utøver fortsatt aggressivitet, overgrep og urettferdighet mot det palestinske folk, påsto terrorlederen.

Neste møte mellom Abbas og Mashaal skal etter planen avholdes 22. desember 2011.

 

Hva mener du? Bør Israel overføre pengene til PA, eller la være? Skriv inn din mening under!


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart