Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Jeg vil ikke lede en samlingsregjering

PAs statsminister Salam Fayyad. Foto: Remy Steinegger, swiss-image.ch.
Selv om 57 prosent av palestinerne sier de ønsker Salam Fayyad som statsminister, vil han nekte å lede en samarbeidsregjering med Hamas og Fatah.

– Jeg har ingen planer om å stille som presidentkandidat, eller til kandidat for noe annet for den saks skyld. Jeg kan ikke akseptere at jeg er et hinder. Det har jeg aldri gjort og vil aldri komme til å gjøre det heller, sier PAs statsminister Salam Fayyad til Ha’aretz torsdag.

Det betyr at han ikke ønsker å være statsminister i en ny samarbeidsregjering mellom Hamas og Fatah, heller ikke president.

– Jeg sa klart i fra til begge partene […] at de må fortsette, og bli enige om en ny statsminister. Det er det som er min posisjon og ingenting har skjedd siden som ville få meg til å endre mening, forklarer mannen som har en høy stjerne blant mange ledere i Vesten.

Hva er de redde for?
På spørsmål hva det er Hamas er så redde for når det gjelder en rolle for Fayyad som statsminister i samarbeidsregjeringen, svarer han:

– I politikken er det en norm å ha alles støtte. Jeg mener det bare er naturlig. Forskjellige mennesker har forskjellige grunner for å støtte deg eller være i mot deg. Alt jeg kan si er at jeg ble valgt som statsminister av president Mahmoud Abbas tilbake i 2007 under vanskelige forhold (Hamas hadde tatt over Gaza-stripen). Forholdene i de palestinske myndighetene var kritisk. Ikke bare på Gaza, men også på Vestbredden. Det var kaos og lovløshet og PA var på kanten av total oppløsning. Jeg gjorde mitt beste sammen med mine kolleger da, svarer Fayyad.

Statsministerpost må ikke ødelegge
Deretter, da samtaler mellom Hamas og Fatah startet opp i 2009, leverte han inn sin avskjedssøknad. Derfor understreker han at det alltid har vært hans politikk at palestinsk enhet «er viktigere enn alt annet».

– Alltid har vi sagt klart i fra om at vi vil trekke oss når tiden er rett. Jeg har alltid ment at min rolle i dette ikke er noen sak. Hele dette prosjektet om å oppnå enhet er alt for viktig til å kunne la det ødelegges over hvem som skal være statsminister, mener Fayyad.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart