Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Så ble det nok ikke noe palestinsk valg likevel…

Fra den palestinske valgkampen i 2006. (Foto: GPO)
Fra den palestinske valgkampen i 2006. (Foto: GPO)
Hamas fortsetter å stille betingelser som vil hindre avvikling av valg.

For to uker siden, da Hamas og Fatah varslet valg i de palestinske områdene, var det mai 2012 som ble blinket ut i kalenderen. Nå blir det kanskje ikke valg likevel, fordi Hamas insisterer på å kunne stille til valg i Øst-Jerusalem. Det er et krav som Israel nesten helt sikkert kommer til å avvise, skriver journalist Avi Issacharoff i Ha’aretz.

– Hamas har satt denne betingelsen i et forsøk på å sabotere valget og på denne måten unngå risikoen for å miste makten på Gaza-stripen, sier en sentral palestinsk kilde. Det er ventet at Hamas vil anklage Israel for å blokkere den demokratiske prosessen. Også de palestinske selvstyremyndighetene vil nok presse på for at Hamas skal kunne delta, for å kunne stille den israelske regjering i forlegenhet.

 

Stiller også krav til Egypt

I Israel vil det være stemmer som tar til orde for å nekte Hamas å stille i et palestinsk valg. Israel vil kunne ha mulighet til å forhindre Hamas-deltakelse i Øst-Jerusalem, men har mye mer begrensede muligheter på Vestbredden, for ikke å snakke om Gaza-stripen.

I 2006 ble Israel presset til å tillate Hamas-deltakelse ved parlamentsvalget. Resultatet ble at den islamistiske gruppen, som står bak en mengde terror- og rakettangrep mot Israel, fikk klart flertall i parlamentet. I Øst-Jerusalem deltok også politikere med tilknytning til Hamas, men de stilte som uavhengige kandidater.

Hamas stiller også andre krav. De krever at Egypt gjenåpner sin ambassade på Gaza-stripen. Egypt har ikke hatt noen offisiell representant i byen siden Hamas tok makten i et blodig kupp sommeren 2007.

 

Nye forhandlinger

I løpet av desember er det planen at palestinske grupper skal møtes til nye runder med forhandlinger i Kairo. Det er fortsatt uklart om en overgangsregjering som er akseptabel både for Hamas og Fatah vil bli dannet.

4. mai 2011 undertegnet Hamas og Fatah en samarbeidsavtale i Kairo. Det har vist seg å stemme, hva Miff.no skrev allerede dagen etter, at partene i virkeligheten var enige om svært lite. Artikkelen Palestinernes fantasistat gir en del bakgrunn om hvorfor de to største palestinske gruppene er lunkne til å avholde valg.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart