Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinerne trekker seg fra samtalene

Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)
Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)
De palestinske selvstyremyndighetene ble motvillig dratt til samtaler med Israel i Amman. - Nå er samtalene ferdig, sier sjefsforhandler Saeb Erekat.

Onsdag ble det avholdt et fjerde møte i Amman mellom israelske og palestinske forhandlere. Palestinerne trekker seg fra samtalene, og sider de vil «konsultere sine brødre i Den arabiske liga 4. februar».

– Israelerne kom ikke med noe nytt til bordet, sier en palestinsk kilde etter at det femte møtet ble avsluttet i Jordan natt til torsdag. Midtøsten-kvartetten prøver fortsatt å redde samtalene, men det ser ikke ut til å lykkes, melder Ha’aretz.

Jordans kong Abdullah kommer ikke til å innkalle partene til noe nye møte den neste uken, men forbereder seg til det arabiske oppsummeringsmøtet som skal finne sted 4. februar. President Abbas har sagt at han ikke vil ta noen avgjørelse før dette møtet. PA truer med å fortsette sin kamp for opptak i FN eller gjøre alvor av en samarbeidsregjering med Hamas. Israel er sterk motstander av begge disse alternativene, og ønsker direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser.

Jordans utenriksminister Nasser Judeh sier til Israels Radio at det er avstand mellom de to partene, men at samtalene ble gjennomført på en ærlig og seriøs måte. Han tilføyde at forhandlinger er den beste måten å oppnå en palestinsk stat og advarte mot en stillstans.

 

Press for å fortsette samtalene

Etter det siste møtet onsdag sendte Judeh ut en pressemelding hvor han sa at partene nå vil vurdere resultatene av møtene. Det er ikke funnet en løsning på hvordan de to partene skal komme videre i nye samtaler.

Det er internasjonalt press på president Abbas for å fortsette samtalene. Kvartetten håper at møtene vil gi et gjennombrudd og en åpning for en fornyelse av forhandlingene mellom palestinerne og Israel.

Israel sa onsdag at de er villige til å fortsette med samtalene. Netanyahu har tidligere sagt at alt bør bli snakket om i forhandlingene og at hans ønske er å få til en avtale innen årets slutt.

 

EU på besøk

EUs utenrikssjef Catherine Ashton er nå på besøk i området, og skal ha møter med partene hver for seg. Hun prøver å få til tillitsvekkende tiltak fra Israels side, som skal få palestinerne til å fortsette med samtalene.

– Vi må holde samtalene gående og øke muligheten for at disse samtalene blir virkelige forhandlinger sier Ashton til Ha’aretz.

– Vi har prøvd å forsikre oss om at samtalene med palestinerne fortsetter. Det er vårt ønske, sier Ashton.

Israelerne og palestinerne har til nå hatt fem Jordan-ledede møter. Israel har blant annet lagt frem et dokument med 21 punkter som palestinerne forkastet som verdiløst.

 

Konfrontasjon på lørdag

Da partene hadde et møte sist lørdag ble det en svært udiplomatisk konfrontasjon da Erakat nektet å la en høytstående israelsk offiser presentere israelernes syn på sikkerhetsordninger.

En israelsk tjenestemann som er kjent med innholdet i samtalene, forteller til Ha‘aretz at Erekat, og lederen for den israelske delegasjonen, Yitzhak Molcho, utvekslet sterke ord med jordanske verter som øyenvitner.

Erekat lot seg provosere da han så at brigader Assaf Orion, sjef for IDFs strategiske planleggingsavdeling, var til stede i den israelske delegasjonen. Erekat nektet da å komme inn i rommet der samtalene skulle finne sted, melder Ha’aretz. Erekat nektet også Orion å lese opp et sammendrag av Israels ståsted på sikkerhetsordninger og sa at hvis den israelske siden var interessert, kunne de gi ham det skrevne dokumentet.

– Jeg har ikke mandat til å forhandle sikkerhetsordninger inntil dere presenterer detaljerte dokumenter med deres ståsted på spørsmålene om grenser og om sikkerhet, sa Erekat.

– Hvis du ikke har mandat til å diskutere dette, kanskje du bør forlate [oss] og få noen til å komme i stedet for deg som har mandatet, svarte Molcho. Israel har tidligere varslet palestinerne at de kommer til å presentere sitt syn på spørsmålet om grenser ved slutten av mars.

 

Tok opp oppvigleri til vold

Etter et par minutter bestemte partene seg for å diskutere et annet spørsmål i stedet. Molcho konfronterte deretter den palestinske siden med eksempler på oppvigling til vold i palestinsk medier. Han siterte blant annet Jerusalem-muftien Hussein. På en Fatah-feiring 9. januar, som PA TV kringkastet, siterte Hussein fra Hadith om å drepe jøder. Les mer om dette her.

Palestinsk side sa til Haaretz at de ikke ønsket å høre på hva Orion hadde å si fordi han ikke er en del av det forhåndsavtalte gruppen som deltar på israelsk side i samtalene.

Palestinerne har tidligere truet med å forlate samtalene i Jordan hvis ikke Israel sier hva sitt ståsted er på grensespørsmålet innen 26. januar. De forlanger også løfte om byggestopp på Vestbredden fra israelerne innen denne datoen.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart