Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Abbas vil heller samtale med Hamas enn Israel

Mahmoud Abbas på pressekonferanse i London i januar 2012. (Foto: Cabinet Office, flickr.com)
Mahmoud Abbas på pressekonferanse i London i januar 2012. (Foto: Cabinet Office, flickr.com)
PA-president Mahmoud Abbas skal lede en palestinsk samlingsregjering, ifølge en ny avtale mellom Fatah og Hamas. Men det er usikkert når den nye regjeringen vil tre i funksjon.

Statsminister Benjamin Netanyahu og resten av Israels regjering er sterkt i mot Fatahs samarbeid med Hamas. Han sier Fatah ikke kan få i både pose og sekk – de må velge hvem de vil ha fred med.

 

Avtale mellom Hamas og Fatah

Hamas og Fatah har kommet frem til ny enighet, og skal danne ny regjering, melder lederne av begge grupper i en felles uttalelse. De to partene skal ha fått hjelp og forhandlet via sjeik Hamad Bin Khalifa fra Qatar. Avtalen blir derfor omtalt som Doha-avtalen.

– Vi er seriøse, både Fatah og Hamas, for å helbrede sårene og avslutte kapittelet med splid og å styrke bånd og komme til en gjenforening, sa Hamas-leder Khaled Mashaal i et direktesendt intervju med Al-Jazeera, melder Ha’aretz. Mashaal fortsatte med å si at palestinerne nå ønsker enhet, de ønsker å se framover «for å bekjempe fienden [Israel] og nå vårt nasjonale mål».

Abbas sier at den nye regjeringen vil bli dannet så fort som mulig.

En palestinsk kilde sier til Ha’aretz at partene tenker på å gjøre begge de nåværende statsministrene –PAs Salam Fayyad i Ramallah og Hamas-regimets Ismail Haniyeh i Gaza til visestatsministre under Abbas.

 

Vil forberede nye palestinske valg

Doha-avtalen sier at interimregjeringen vil bestå av fageksperter som ikke har politisk tilknytning, og at regjeringens mål vil være å starte rehabiliteringen av Gaza og å forberede nye palestinske valg for både parlament og president.

Et nytt møte er fastsatt for de to palestinske lederne til 18. februar i Kairo. Det er forventet at Abbas og Mashaal da kommer til å fastsette en dato for valg.

Etter at Hamas tok makten på Gaza-stripen i et blodig kupp i 2007, har det vært full splittelse mellom Hamas og Fatah. Det er gjort flere forsøk tidligere på samarbeid, og gjennombrudd som dette er også blitt meldt, uten at det har gitt særlig synlige resultater.

 

Fatah går fra den ene til den andre

For kun én måned siden protesterte Fatahs sentralkomite på at Hamas nekter Fatah-folk å besøke Gaza. Det viser at Hamas ikke er interessert i å implementere samarbeidsavtalen partene signerte i Kairo i fjor, hevdet Fatah-kilder.

I januar var Fatah-lederne opptatt av samtaler med Israel i Amman. Nå har de trukket seg fra samtalene, og vender seg tydeligvis mot Hamas.

Wasel Abu Yusef, fra lederskapet i PLO, har tidligere sagt til Jerusalem Post at sammenbruddet i samtalene med Israel kunne bane vei for nye gjenforeningssamtaler med Hamas.

– Ethver nødvendig middel kommer til å bli veiet for å styrke vårt folks motstand mot den rasistiske og fascistiske okkupasjonen og for å øke folkets motstand i alle palestinske områder, konstaterte Abu Yusef da.

 

Netanyahu: Hamas er en terrororganisasjon

Statsminister Netanyahu kom med sterk kritikk av avtalen mandag:

– Hamas er en terroristorganisasjon som ønsker å ødelegge Israel og er støttet av Iran. Israel har gjort store anstrengelser for å fremme fredsprosessen. Hvis Abbas forstår det som ble signert i Doha, viser det at han velger å gå fra fredens vei for å gå sammen med Hamas, uten at Hamas aksepterer minimumskravene fra det internasjonale samfunnet, sa Netanyahu på et Likud-møte ifølge Ha’aretz.

Hamas har ikke anerkjent Israels rett til å eksistere, de har ikke gitt opp terror som kampmiddel og aksepterer ikke tidligere inngåtte avtaler mellom Israel og palestinerne.

 

Abbas må velge

Netanyahu sa at han og flere verdensledere har gjort en stor innsats den siste tiden for å fremme fred mellom Israel og palestinerne. Israelske tjenestemenn sier til Jerusalem Post at arbeidet med å utarbeide tillitsvekkende tiltak og økonomiske støttepakker for å få palestinerne til å fortsette samtalene i Jordan nå er blitt lagt på is.

– Nå venter vi på hva det vil bli til av denne avtalen [mellom Fatah og Hamas]. Vi gjør det klart at det vil være et kjempeslag mot hele prosessen, sier en tjenestemann til Jerusalem Post.

– Denne type avtale kan bety slutten på fredsprosessen, legger han til.

Netanyahu har understreket at Abbas ikke kan få i både pose og sekk. Han må velge: enten en fredsavtale med Israel eller med Hamas.

 

USA: Vil se hva som skjer

En talsmann ved den amerikanske ambassaden i Tel Aviv sa at det er for tidlig å si hvordan USA vil reagere hvis Doha-avtalen blir implementert.

– Vå må vente å se hva som skjer, sier han til Jerusalem Post. Han understreker at USA fortsatt krever at Hamas godtar det internasjonale samfunnets tre minimumskrav.

EU har heller ikke kommet med en formell reaksjon på mandagens nyheter om et samarbeid mellom Fatah og Hamas.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart