Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Presidenten og hærsjefen skal bli statsminister, kanskje også finansminister og innenriksminister

Mahmoud Abbas. (Foto: Catholic Church England and Wales)
Mahmoud Abbas. (Foto: Catholic Church England and Wales)
Det er ingen utsikter til noen politisk vår for palestinerne. Mahmoud Abbas (76) klamrer seg til makten med flere ærestitler og maktposisjoner enn noen gang.

Den siste avtalen mellom Hamas og Fatah gjør Mahmoud Abbas til statsminister i de palestinske selvstyremyndighetene. Fra før er presidenten leder for PLOs sentralstyre, leder for Fatahs sentralstyre og Øverstkommanderende for palestinernes væpnede styrker.

– Om ikke dette var nok, forteller palestinske kilder at Abbas også kan bli finansminister og innenriksminister i den planlagte samlingsregjeringen, skriver den arabisk-israelske journalisten Khaled Abu Tomaeh 10. februar.

I 2003 krevde Mahmoud Abbas endring av en palestinsk lov for å hindre at Yasser Arafat kunne være president og statsminister samtidig. Målet var å begrense den autokratiske makten til Arafat. Nå er Abbas klar til å bryte den samme loven, og samle flere maktposisjoner i sin egen hånd enn Arafat noen gang kunne drømme om.

 

Fjerner Fayyad

Mange palestinere mener den nye samarbeidsavtalen mellom Fatah og Hamas handler mer om å konsolidere maktposisjonen til Abbas enn å gjøre slutt på bevegelsenes innbyrdes konflikt, skriver Abu Toameh. Avtalen sørger også for å tvinge PA-statsminister Salam Fayyad bort fra jobben. Både Fatah og Hamas ser på Fayyad som en trussel, fordi han bekjemper økonomisk korrupsjon, reformerer palestinske institusjoner, er relativt moderat og slår ned på Hamas-aktivitet på Vestbredden.

– Ved å akseptere jobben som statsminister, har Abbas valgt å svømme mot strømmen. I stedet for å forberede veien for nye ledere, ser han etter muligheter til å styrke sitt grep om regjeringen, skriver Abu Toameh.

– Det er vanskelig å se hvordan han kan slippe unna med sitt nye initiativ i en tid da et økende antall palestinere og arabere krever en slutt på styret til eneherskere og tyranner, legger han til.

 

Hykleri fra Abbas

Også 25. januar skrev Abu Toameh en artikkel med sterk kritikk av Abbas. Da Israel arresterte Hamas-politikeren Abdel Aziz Dweik, som er leder for parlamentet som palestinerne valgte i 2006, rykket Abbas raskt ut med fordømmelse. Samtidig som PA krevde løslatelse av Hamas-ledere fra israelsk fangenskap, aksjonerte PAs sikkerhetsstyrker mot universitetsstudenter i Ramallah, Nablus og Hebron som er mistenkt for tilknytning til Hamas. Bare i løpet av de siste to månedene ha PA arrestert mer enn 70 palestinere mistenkt for medlemskap i Hamas. Flere titalls andre er tatt inn til forhør hos ulike avdelinger av de palestinske sikkerhetsstyrkene, påpekte Abu Toameh.

– I stedet for å fordømme Israel, burde PA takke IDF fordi de gjør tiltak for å hindre at Hamas tar kontroll på Vestbredden, mener han. Kritikken mot Israel framstår som hykleri.

Palestinere som blir arrestert av Israel får møte advokat og familiemedlemmer. De som blir arrestert av PA klager ofte på tortur, og de fleste blir nektet adgang til å snakke med advokat, påpekte Abu Toameh.

– Hvorfor fortsetter vestlige medier å styrke denne dobbelstandarden i stedet for avsløre den? Deres medvirkning til å skjule sannheten tjener bare diktatorene og ekstremistene, skrev Abu Toameh.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart