Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Hamas og Fatah trenger mer tid

PLO-flagg. (Foto: clorofollia, flickr.com)
PLO-flagg. (Foto: clorofollia, flickr.com)
PAs ambassadør til Egypt, Yasser Othman, sier både Fatah og Hamas trenger mer tid for å få på plass et regjeringssamarbeid.

Fatah og Hamas har tidligere blitt enige om å etablere en overgangsregjering med president Mahmoud Abbas som statsminister. Regjeringens viktigste oppgave skulle være å forberede nytt parlaments- og presidentvalg, som begge skulle vært avholdt for flere år siden.

 

Begge sider trenger mer tid

Etter at lederrepresentanter for Hamas og Fatah møttes i Kairo i sist uke, var det forventet at meldinger om samlingsregjeringen ville komme. Disse uteble, og begge sider hevder den andre siden ba om en utsettelse.

– Det er klart at begge sider trenger mer tid, og flere møter og diskusjoner, sier Othman til nyhetsbyrået Ma’an. Kairo var bare første runde, og det kommer til å være større møter for å diskutere spørsmål som tar mer tid, sier ambassadøren videre.

Egypt ønsker at samarbeidsavtalen skal iverksettes, og ber begge partene om å overvinne hindringene i flere møter, legger Othman til.

 

Hamas kom med nye krav

Hamas presenterte i forrige uke nye krav til en samlingsregjering med Fatah. PA er ikke glade for den interne stridigheten i Hamas, som de mener bare forsinker prosessen.

– Den interne splittelsen innad i Hamas har kastet en skygge over møtene og Hamas er ikke i stand til å gjennomføre avtalen som ble signert i Doha. Lederskapet har bedt å om å utsette diskusjonene vedrørende regjeringsdannelse, sier en tjenestemann til avisen Israel Hayom. Han ønsker ikke å bli navngitt.

Etter at samarbeidsavtalen mellom Fatah og Hamas ble signert i Doha, ble det offentlig strid mellom ledere i Hamas som befinner seg i Gaza og lederskapet til Hamas som sitter i eksil. Lederne som bor i Gaza avviste at Abbas skal være statsminister i en samlingsregjering. I et internt møte på onsdag i Kairo, ledet av Khaled Mashaal, Hamas politiske leder i eksil, kom Hamas frem til nye betingelser for en regjering med Fatah.

 

Vil beholde makten i Gaza

– Hamas krever å beholde sentrale departement i den nye regjeringen, inkludert innenriksdepartementet, sier tjenestemannen. De krever også at det ikke kommer til å være noen endringer i sikkerhetstjenestene på Gaza-stripen.

Hamas krever også at Abbas må ha en visestatsminister fra Gaza, og at han ikke kan bli statsminister før det er gitt en støtteavstemming i det palestinske parlamentet. På grunn av rivaliseringen mellom Fatah og Hamas har ikke det palestinske parlamentet hatt et formelt møte de siste fem år.

Den palestinske analytikeren Samir Awad mener kravene fra Hamas er tegn på at organisasjonen ikke er villige til å oppgi kontroll over Gaza.

Abbas har prøvd å lage en samlingsregjering av uavhengige diplomater og teknokrater for å forsikre at regjeringen ikke vil bli boikottet av vestlige land som donerer viktige midler til PA og som nekter å samarbeide med Hamas.

 

Bedre strømforsyning til Gaza

I mellomtiden prøver Egypt sitt beste å forhandle frem en enighet mellom de to partene. Et av midlene er forbedret strømforsyning til Gaza. Allerede søndag ble forsyningen økt fra 17 til 22 megawatt, men ytterligere tiltak er nødvendig for å gi en virkelig forbedring.

Egypt forsøker å hjelpe Gaza med å skape stabile strømleveranser. Det Hamas-styrte elektrisitetsverket er skeptiske til å motta leveranser fra israelsk side.

Ambassadør Othman forteller at Gazas elektrisitetsproblemer kommer til å være borte innen to år, da skal Gaza være tilknyttet det egyptiske strømforsyningsnettverket.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart