Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Israel den eneste trygge havn for kristne i Midtøsten

Den israelske ambassadøren i USA, Michael Oren, mener PA og Hamas alene må ta skylden for at kristne flykter fra Gaza-stripen og Vestbredden. (Foto: IsraelinUSA, flickr.com)
Den israelske ambassadøren i USA, Michael Oren, mener PA og Hamas alene må ta skylden for at kristne flykter fra Gaza-stripen og Vestbredden. (Foto: IsraelinUSA, flickr.com)
Israels ambassadør i Washington, Michael Oren, forsvarte fredag kristne i Midtøsten, og sammenliknet deres situasjon i dag med da 800.000 jøder ble frosset ut av arabiske land etter 1948.

Israel er per i dag den eneste staten i Midtøsten hvor det er trygt å bo for kristne. Det påpekte Oren i en kronikk i den amerikanske finansavisen Wall Street Journal fredag.

Ambassadøren trekker paralleller mellom de kristnes situasjon i arabiske land i dag, og situasjonen for jøder i arabiske land i 1948. Etter at den moderne staten Israel ble opprettet måtte 800.000 jøder flykte fra sine arabiske hjemland. I dag er det kristne som blir jaget fra land de har bodd i gjennom århundrer.

– Andelen kristne har dalt fra å utgjøre 20 prosent av befolkningen for hundre år siden, til å være mindre enn fem prosent i dag – og den går fortsatt ned. I Egypt har 200.000 koptiske kristne måttet flykte fra sine hjem, på grunn av at kristne ble banket opp og massakrert av muslimske ekstremistmobber. Siden 2003 har 70 irakiske kirker blitt brent og over 1.000 kristne blitt drept i Bagdad alene. Mer en en halv million kristne har flyktet som en følge av det, skriver Oren.

 

Israel en trygg havn
Den svarte situasjonen står i stor kontrast til hvordan livet er for kristne i Israel. Siden 1948 har antallet kristne i landet økt med over 1.000 prosent.

– Kristne er langt fremme i alle sider av det israelske liv. De sitter i Knesset, utenriksdepartementet og Høyesterett. De slipper verneplikt, men likevel melder tusenvis seg frivillig og blir tatt i ed ved å legge hånden på et nytestamente på hebraisk. Arabisk-israelske kristne klarer seg ofte bedre enn israelske jøder, er bedre utdannet og har bedre karakterer, forteller ambassadøren.

Han er likevel enig i at kristne kan møte «intoleranse» også i Israel, men deres hverdag er en helt annen enn den deres kristne «brødre og søstre» opplever i de arabiske landene.

I 2011 bodde det 154.500 kristne i Israel, som tilsvarer to prosent av den totale befolkningen. 33,2 prosent av den kristne befolkningen er jødisk, mens 49,7 prosent er arabisk.

 

Skarp kritikk mot Hamas og PA
Oren slakter både Hamas og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) for situasjonen de kristne lever under på henholdsvis Gaza-stripen og Vestbredden.

– Siden Hamas tok over [Gaza-stripen] i 2007, har halvparten av den kristne befolkningen flyktet. Kristne dekorasjoner og bruk av krusifikser offentlig er forbudt, skriver Oren.

I 2010 ble eieren av Det palestinske bibelselskapets eneste butikk på Gaza-stripen drept, etter at Hamas-ledere oppfordret til drap på kristne naboer. Butikken ble brent ned.  «Dette er det samme Hamas som de palestinske myndighetene på Vestbredden nettopp har undertegnet en samarbeidsavtale med,» skriver Oren.

 

– Ikke Israels skyld
Også på Vestbredden er situasjonen dramatisk. Kristne utgjorde tidligere 15 prosent av innbyggerne der, mens de i dag er færre enn 2 prosent. Mange gir Israels politikk skylden for dette, noe Oren tilbakeviser.

– Faktisk bor de aller fleste kristne i byer som Nablus, Jeriko og Ramallah, som er styrt av PA […] Israel derimot, på tross av at de må beskytte seg mot terrorister, tillater kristne både fra Gaza og Vestbredden å besøke Jerusalem under helligdagene. […] Det må finnes et annet svar på hvorfor kristne på Vestbredden flykter. Svaret ligger i Betlehem. Under israelsk kontroll økte den kristne befolkningen med 57 prosent. Under PAs kontroll siden 1995, har disse tallene sunket dramatisk, skriver Oren.

Ambassadøren mener «utryddelsen» av kristne i Midtøsten i dag er «en urett av historiske proporsjoner».


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart