Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Demonstranter i sammenstøt med IDF

(Illustrasjonsfoto: Mustafa Hassona, flickr.com)
(Illustrasjonsfoto: Mustafa Hassona, flickr.com)
Aksjonen "Marsj mot Jerusalem" resulterte i en rekke sammenstøt ved israelske grenseoverganger og kontrollposter fredag. En demonstrant ble drept og flere skadet ved Erez grenseovergang ved Gaza.

Kalandiya

Ved kontrollposten Kalandiya gikk rundt 250 palestinske demonstranter i konfrontasjon ved IDF-soldater. Demontrantene kastet stein mot soldatene, som svarte med tåregass og «flashbang»-granater forteller Ha’aretz. Yedioth Aharonoth rapporterer at soldatene benyttet seg av «skunk,» et illeluktende, men ufarlig stoff de sprayet mot demonstrantene.

Den palestinske politikeren Mustafa Barghouti skal ha blitt truffet i hodet av en tåregasssylinder. Han ble fraktet til Ramallah sykehus for behandling. IDFs talspersonsenhet sa at Barghouti hadde blitt skadet i en krangel som brøt ut blant palestinerne om hvem som skulle lede demonstrasjonen.

Et annet sted ble parlamentsmedlem for Hamas, Ahmed Atoun, lettere skadet av en stein som traff ham i hodet, men han trengte ikke medisinsk tilsyn.

 

Betlehem

På grenseovergangen ved Rakels grav mellom Jerusalem og Betlehem, kastet rundt 300 demonstranter steiner mot sikkerhetsfolk, noen kastet også molotovcoctailer. Grenseovergangen, som ofte blir brukt av turister og pilegrimer var stengt. En demonstrant så ut til å bli skadet da han ble truffet av en tåregassgranat og ble sendt til sykehuset.

I Betlehem prøvde rundt 100 personer å starte en demonstrasjon, men ble stoppet av palestinsk politi.

På ettermiddagen samlet rundt 5000 mennesker seg i landsbyen Deir Hanna, for en fredelig demonstrasjon.

 

Jerusalem

Ved Nablusporten og Løveporten ved gamlebyen i Jerusalem ble hundrevis av demonstranter spredt av IDF og grensepolitiet. Fjorten ble arrestert. I løpet av sammenstøtet ble flere palestinere skadet og tatt vekk fra stedet av Røde Halvmåne.

 

Gaza

Ni palestinere ble skadet i sammenstøt ved Erez grenseovergang fredag ettermiddag og en ble drept, forteller Ha’aretz. Flere demonstranter nærmet seg grensen, og da de ikke hørte på advarsler om å stoppe, kastet soldatene tåregass mot dem og skjøt varselskudd i luften. En demonstrant ble skadet i beina da han trillet et brennende hjul mot soldatene.

 

Israel advarte naboland og PA om muligheter for bråk

Israelske sikkerhetsmyndigheter var forberedt på at demonstrasjoner som var planlagt i forbindelse med Landdagen kunne bli voldelige, og hadde i forkant advart nabolandene og de palestinske selvstyremyndighetene.

 

Restriksjoner

I forventning av at det kunne utarte seg beordret forsvarsminister Ehud Barak alle grenseoverganger til Vestbredden stengt i 24 timer. Ekstra soldater ble sendt til grensene mot Libanon, Syria og Gaza.

Politiet begrenset også adgangen til Tempelhøyden for de som ønsket å delta i fredagsbønnen. Kun kvinner og menn over 40 år med israelske ID fikk lov til å komme inn.

 

Libanon og Jordan

Rundt 5000 deltok i en demonstrasjon ved Beaufort fort i sørlige Libanon. Flere palestinere fra 12 palestinske flyktningleire skal ha bli fraktet med mange busser satt opp av Hizbollah og Fatah for å transportere de til området der seremonien skulle holdes.

Også i Jordan var det økte sikkerhetstiltak. 14.000 demonstranter deltok i en stor demonstrasjon mot grensen til Israel, ikke langt unna Allenby-broen, forteller Ha’aretz.

Det var ingen demonstrasjon av syrere ved Golanhøyden.

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart