Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Løgnene vinner fram

Ben-Dror Yemini. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Ben-Dror Yemini. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
- Vi hører stadig dette tullet om at Israel er hovedgrunnen til problemene i den arabiske verden. Det er rent oppspinn, mener journalist og "sannhetsforsker" Ben-Dror Yemini.
  • Se foredraget på video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WEG757Z5aRA[/youtube]

Den israelske Ma’ariv-journalisten Ben-Dror Yemini sa under sitt første foredrag søndag at han tilhører «fredsleiren» og den politiske venstresiden i Israel. Men én ting er viktigere for ham enn noe annet, som han gjentok mange ganger: Å finne sannheten. Virkeligheten på bakken har etter Yeminis syn tvunget ham til å realitetsorientere seg på mange punkter, uten at det har tatt fra ham ønsket om en fredelig løsning på konflikten med palestinerne.

Under sitt foredrag «Israels opprettelse: Fra flyktninger til stat» forklarte Yemini at det var hovedsaklig den første rasismekonferansen i Durban i 2001, som fikk ham til å innse at han ikke hadde sett hele virkeligheten. Til tross for et knapt tiår med forhandlinger, gjorde araberlandene likevel den viktige konferansen til en «festival av Israel-hat». Den daværende advokaten klarte ikke å forstå hva som hendte og fikk heller ikke noen gode svar fra sine venner i den israelske fredsleiren. Dermed bestemte han seg for å slutte i jobben, for å bli gravende journalist. Og Yemini har kun ett mål med sin forskning: Å finne sannhet og fakta.

 

Stemte imot delingsplanen

Et av de første eksemplene han trakk fram er situasjonen de palestinske araberne befant seg i mellom 1948 og 1967. En våpenhvilelinje var opprettet mellom Israel og de palestinske områdene, som den gang var okkupert av Egypt (Gaza-stripen) og Jordan (Vestbredden). Hvorfor ble ikke den palestinske staten opprettet da? undrer han seg.

Han fant ut at araberne i disse områdene ikke engang kalte seg palestinere i denne perioden, og de hadde i veldig liten grad noen nasjonalfølelse utover at de var arabere. De arabiske nasjonene stemte til og med imot delingsplanen til FN i 1947.

 

Ikke roten til alt ondt
Yemini mener at tanken om at konflikten mellom Israel og palestinerne er roten til alle problemene i Midtøsten, og at en løsning der vil løse alle problemer i regionen, er ren og skjær løgn.

– Vi hører stadig dette tullet om at Israel er grunnen til problemene i den arabiske verden. Det er rent oppspinn. Vi kan nesten ikke se Israel på kartet over alle muslimske land i verden. Det har ingenting å gjøre med Israel. Global jihad springer også ut av Midtøsten-problemet, heter det. Men Taliban-kjempere vet ikke en gang hvor Israel er på kartet, selv om de er en sentral del av den globale jihad. I Somaila, eller Nigeria eller andre steder perifert for Israel, har de ikke peiling på dette heller. Bevegelsen har ingenting å gjøre med Israel eller den palestinske konflikten. Men likevel spres denne tanken i mediene om at Midtøsten-konflikten er roten til alt ondt. Løgnen lever videre, sa han.

Yemini trakk fram et sitat fra den daværende britiske utviklingsministeren Clare Short fra 2007: «Undertrykkelsen av det palestinske folk er den største årsaken til vold i verden.» Journalisten kommenterte ironisk: «De muslimer som dreper medmuslimer under konflikter i land langt borte, hadde ikke peiling på at de gjorde det på grunn av Israel. Men nå vet de det.»

 

Barnedødelighet synker dramatisk
Yemeni mener løgnene mot Israel ofte kommer fra to kilder: Akademikere med politiske forutinntatthet i tolkningen av sitt materiale, og journalister med sin manglende kunnskap. Forskeren trakk fram et eksempel fra Yitzhak Laor. Den israelske forfatteren skrev følgende i 2002: «Gasskamre er ikke den eneste måten å ødelegge en nasjon på. Det er nok å utvikle høye rat0er av barnemord,» sa Laor, og framstilte slik Israel som de nye nazistene.

Yemini fant fram offisiell statistikk over barnedødelighet og fant fort ut at sannheten er helt annerledes. Barnedødeligheten på Gaza-stripen og Vestbredden synker dramatisk. Først og fremst på grunn av tilgangen palestinerne har til det israelske helsesystemet. Dessuten skårer palestinerne høyere på samtlige indikatorer for levestandard enn sine respektive arabiske naboland. Yemini understreker at dette ikke betyr at han støtter okkupasjonen, men at sannheten er svært annerledes enn den ofte framstilles som.

 

Er Israel som nazistene?
Gideon Levy, som ifølge Yemini er den israelske journalisten som oftest blir invitert til å holde foredrag i utlandet, hevder at Israel er en rasistisk stat. Ifølge Yemini er dette så meningsløst «at det går ikke an å forholde seg til det.» Dette er ikke en gang legitim kritikk av Israel, som han gjerne vil støtte, men det er ren løgn. En løgn som tilsvarer det demoniseringsmønsteret jødene har vært utsatt for i hundrevis av år, som barnemordere og at de kun er opptatt av sitt eget folk. Slik løgn avler mer og mer uanstendig kritikk av Israel, også fra politisk hold, påpekte han. Som eksempel nevnte han den siste meningsmålingen fra HL-senteret, som viser i hvor stor grad nordmenn tror løgner om Israel. 38 prosent av nordmenn likestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene under andre verdenskrig. Tilsvarende målinger fra Tyskland og Italia er på 50 prosent og 40 prosent.

– Jeg har aldri hørt om en konsentrasjonsleir på Gaza eller Vestbredden. Likevel, løgnen gjentas. To eksempeler på hva som har skjedd med palestinerne under israelsk okkupasjon: Forventet levealder har økt betraktelig. Da Israel okkuperte områdene fantes det ikke en eneste institusjon for høyere utdanning. I dag, etter 45 års israelsk okkupasjon, har palestinerne den høyeste andelen institusjoner for høyere utdanning i verden: 70! De er også bedre utdannet enn de fleste europeere. «Nazister», sier de om israelerne. Hvilket gap mellom påstand og virkelighet!

 

Hvem driver folkemord?
På grunn av de stadige anklagene om at Israel driver med folkemord av palestinerne, bestemte Yemini seg for å undersøke også sannhetsgehalten i dette. Det har han gjort ved å sammenlikne med folkemord andre steder i verden.

– Etter andre verdenskrig har 86.000.000 mennesker blitt drept i krig i verden. 12 millioner i den muslimske og arabiske verden. I Israel og de palestinske områdene har mellom 48.000-60.000 blitt drept i samme periode! Den venstreorienterte fredsbevegelsen i Israel, B’tselem, skriver at 7.400 palestinere er drept under israelsk okkupasjon siden 1967. Hvorfor snakker da folk om folkemord? Fordi løgnen vinner, sa han.

Yemini trakk også fram tall som han mener tilbakeviser tanken om at palestinske flyktninger skal ha rett til å vende tilbake. Han peker på at FNs organ for generelle flyktninger, UNHCR, har hjulpet 50 millioner flyktninger bort fra sin status som flyktninger, så de kan bo meningsfulle liv de stedene de har kommet til. For FNs flyktningeorgan for palestinerne, UNRWA, er situasjonen motsatt. De hjelper palestinerne med å forbli flyktninger. Fra drøyt 700.000 palestinske flyktninger i 1948, opererer man i dag med tall på 5 millioner eller høyere. Han mener palestinernes offerrolle og flyktningsituasjonen blant dem er «vinnerkortet» i kampen mot Israel, og at det er hovedgrunnen til at situasjonen ikke løses.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart