Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Det som skjedde på Gaza-stripen i 2007, vil skje på ny på Vestbredden dersom Israel trekker seg ensidig tilbake, advarer Khaled Abu Toameh. (Skjermdump fra guardian.co.uk)
Det som skjedde på Gaza-stripen i 2007, vil skje på ny på Vestbredden dersom Israel trekker seg ensidig tilbake, advarer Khaled Abu Toameh. (Skjermdump fra guardian.co.uk)

Advarer mot ensidig israelsk tilbaketrekning

Khaled Abu Toameh tror ikke en ensidig israelsk tilbaketrekning på Vesbredden vil føre til fred. - Det er oppskrift på krig, mener den arabiske journalisten.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Toameh mener det er store sjanser for at Hamas tar kontrollen på Vestbredden etter en eventuell tilbaketrekning. Fatah-partiet har ikke klart å gjennomføre betydelige reformer eller bekjempe tøylesløs korrupsjon, påpeker Toameh i en artikkel som ble publisert 8. juni 2012.

Toameh er sterkt uenig med Israels forsvarsminister Ehud Barak som nylig uttalte at Israel bør vurdere en ensidig tilbaketrekning fra Vestbredden.

– Under de nåværende omstendigheter, ville et slikt tiltak føre til etablering av en annen radikal palestinsk islamsk enhet, denne gangen i de delene av Vestbredden som ville blitt gitt over til Mahmoud Abbas og Salam Fayyad, skriver Toameh. Han tror ethvert landområde som blir overlevert til de palestinske myndighetene vil ende opp i hendene på Hamas.

 

Samme scenario blir trolig gjentatt
Sommeren 2005 trakk Israel seg ut av Gaza-stripen, ga det videre til Abbas og hans 40.000 Fatah-dominerte sikkerhetsstyrker. Året etter kom Hamas til makten gjennom et valg, og i 2007 klarte deres ti tusen væpnede menn å nedkjempe de palestinske myndighetene i området.

– Når Israel utfører en ensidig tilbaketrekking, vil det samme scenario trolig bli gjentatt på Vestbredden. Selv om ikke Hamas har et sterkt militær nærvær på Vestbredden, så virker bevegelsen å ha mye popularitet blant palestinere. Den såkalte arabiske vår, som har sett islamister komme til makten i flere arabiske land, har gitt mot til Hamas og andre radikale palestinske grupper, som Islamsk Jihad, skriver Toameh.

Fatah har ikke lært
De radikale gruppene vinner fram på grunn av folks misnøye når det gjelder de palestinske myndigheters korrupsjon og mangelen av omfattende reformer.

– Fatah tapte parlamentsvalget i 2006 hovedsakelig på grunn av deres lederes engasjement i underslag av offentlige midler. Siden da har Fatah ikke klart å trekke konklusjonene fra nederlaget sitt og har ikke engang klart å komme opp med en ny liste av dyktige kandidater som kan tiltrekke palestinske velgere, påpeker Toameh.

Før Israel trekker seg ut fra noe som helst område må regjeringen sørge for at de som skal ha ansvaret ikke stikker av, og gir territoriet over til Hamas eller noen andre lokale gjenger. Under de nåværende omstendighetene vil en ensidig og betingelsesløs tilbaketrekning bare være en oppskrift for mer vold, blodsutgytelser og undertrykkelse, avslutter Tomeah.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart