Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Statsminister Benjamin Netanyahu kan se ut til å få Mahmoud Abbas tilbake til forhandlingsbordet, uten full byggestans i bosetningene og Øst-Jerusalem. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu kan se ut til å få Mahmoud Abbas tilbake til forhandlingsbordet, uten full byggestans i bosetningene og Øst-Jerusalem. (Foto: GPO)

Klar for å frigjøre fanger i bytte mot forhandlinger

Vestlige og israelske kilder hevder statsminister Benjamin Netanyahu skal ha uttrykt seg positivt til tanken om å frigjøre palestinske fanger, for å øke forhandlingsvilje fra PAs side.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Israel og PA skal allerede sitte i samtaler for å finne måter Jerusalem kan bidra til å overbevise palestinerne tilbake til forhandlingsbordet. Som kjent ønsker ikke Netanyahu å etterkomme PA-formann Mahmoud Abbas’ nye forhåndskrav om full byggestans i bosetningene og Øst-Jerusalem, som aldri tidligere har blitt brukt som ultimatum for å ikke drøfte fred med israelerne. Det er Isaac Molho som representerer Israel og Saeb Erekat som representerer PA i samtalene.

Til Ha’aretz sier de to vestlige og de to israelske diplomatkildene at den israelske statsministeren skal være villig til å løslate 25 nye fanger nå, samt 100 flere innen utgangen av året. Det representerer også PAs nye krav for å møte til forhandlinger, ettersom presset mot det palestinske bosetningsultimatumet har vært utsatt for økende press fra vestlige myndigheter. Molho skal ha forklart Erekat at Israel trenger minst noen måneder på å implementere eventuelle tillitsvekkende tiltak, og at ingen tiltak ville bli gjennomført før Abbas har møtt Netanyahu til forhandlinger.

Vil gi PA pansrede kjøretøy
I tillegg ønsker PA seg flere våpen til de palestinske sikkerhetsstyrkene på Vestbredden, noe Netanyahu skal ha stilt seg svært positiv til. Også forsvarsledelsen skal stille seg bak en slik «våpenbistand», grunnet det svært gode samarbeidet palestinske sikkerhetsstyrker og den israelske hæren har hatt på Vestbredden de siste årene. Den israelske statsministeren ser for seg at palestinerne kan få et nytt våpen for hver ødelagte våpen de leverer inn til dem. PA mener på sin side at dette ikke dekker deres behov.

Netanyahu vurderer også å tillate PA å ta i bruk en leveranse av pansrede kjøretøy donert av Russland, som Israel til nå har konfiskert.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart