Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nytt palestinsk feministparti dannet

Illustrasjon: Oxfam International
Illustrasjon: Oxfam International
"Ved å delta, kan vi", er navnet på det siste politiske partiet i de palestinske områdene, som fokuserer på kvinnesaker.

Det nærmer seg det palestinske kommunevalget, som skal avholdes på Vestbredden og Gaza-stripen neste måned. I Hebron har en gruppe politikere dannet et lokalparti helt utenom det vanlige. «Ved å delta, kan vi» er nemlig et fullt og helt feministisk kvinneparti. På valglisten deres finnes ikke en eneste mann.

– Tradisjonelt ønsker menn her at kvinnene deres skal bli værende hjemme. Og dersom de tillater dem å arbeide, sender de dem til tradisjonelle jobber som læreryrket. Men vi ønsker av kvinnene skal strekke seg lenger, og arbeide i alle mulige jobber som menn kan jobbe i, forklarer partileder Maysoun Qawasmi.

90 prosent ledighet
Til lokalvalget stiller «Ved å delta, kan vi» med elleve kandidater på listen sin. Qawasmi opplyser til Ha’aretz at dersom de lykkes med å oppnå betydelig støtte fra kvinnene i byen, vil de opprette et nasjonalt parti som kan kjempe om seter i den palestinske nasjonalforsamlingen. (Den dag det eventuelt kommer et nytt valg, valget er utsatt en rekke ganger.)

Det ferske lokalpartiet har litt av en jobb foran seg. Arbeidsledigheten blant kvinner på Vestbredden er hele 84 prosent, mens den i Hebron er så høy som 90 prosent. Men selv har de tro på at de kan være med å endre det palestinske samfunnets holdning til kvinner.

– Kvinner kan gjøre det umulige mulig, sier den 38 år gamle fraskilte fembarnsmoren Asma Deis, som står på listen for «Ved å delta, kan vi».


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart