Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– PA kan trekke seg fra Oslo-avtalen

Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)
Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)
Saeb Erekat mener Israel har sabotert alle forsøk på å få gjenopplivet fredsprosessen. Derfor vurderer PA å trekke seg fra Oslo-avtalen.

Avtalen mellom Israel og PA som ble signert i september 1993, skulle være et startskudd for videre forhandlinger frem mot en endelig sluttstatusavtale mellom partene. En slik sluttstatusavtale er framdeles helt i det blå, og de siste årene har det ikke vært kjente forhandlinger.

Slik de også har gjort tidligere, truer de palestinske myndighetene med å trekke seg fra avtalen. Grunnen er at de mener Israel saboterer alle forsøk på å gjenopplive fredsprosessen mellom partene.

– En slik beslutning [om å trekke seg fra Oslo-avtalen] blir ikke enkel, sier palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat.

Paris-avtalen
Under et regjeringsmøte søndag drøftet også president Mahmoud Abbas tanken om å «kansellere Oslo-avtalen, samt alle de assosierte økonomiske og sikkerhetsmessige ordninger».

Det skal særlig ha vært Paris-avtalen fra 1994 som har fått palestinerne til å vurdere og trekke seg, opplyser Ha’aretz. Hensikten med denne var å regulere de økonomiske forbindelsene mellom de palestinske områdene og Israel. Det ble besluttet at det ikke skulle være noen tollgrense mellom områdene og at de skulle drive et felles skattekontor. Derfor samler Israel fortsatt inn skatt på vegne av PA den dag i dag.

Men palestinerne mener denne avtalen har ført til kraftige restriksjoner i deres handel med resten av verden. Dessuten blir PA økonomisk avhengig av Israel. For å unngå at deres naturgass blir kjøpt opp av israelere, har de palestinske myndighetene blitt tvunget til å holde disse prisene oppe. Antallet palestinere som arbeider i Israel har også sunket kraftig og gjort store utslag på økonomien.

Israel vil forsvare seg selv
Det hører med til historien at PA for to år siden innførte harde straffer mot palestinere som arbeider i israelske bosetninger. Lønningene de mottar her er langt bedre enn de ville fått dersom de arbeidet i de palestinske områdene. Dessuten har den palestinske intifadaen gjort det vanskeligere for israelske myndigheter å slippe palestinske fremmedarbeidere inn i landet, av frykt for nye terrorangrep mot sivilbefolkningen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart