Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Netanyahu kan gå med på Palestina med midlertidige grenser

Statsminister Benjamin Netanyahu taler for FNs generalforsamling. (Foto: John Gillespie, UNIC)
Statsminister Benjamin Netanyahu taler for FNs generalforsamling. (Foto: John Gillespie, UNIC)
Tidligere Meretz-leder Yossi Beilin ønsker seg en palestinsk stat med midlertidige grenser, fram til dette spørsmålet er endelig avklart. Benjamin Netanyahu er åpen for det samme, mener han.

En slik statsdannelse skal statsministeren gå med på selv før sluttavtalen mellom partene er på plass, hevder den tidligere ministeren for Meretz.

– Jeg tror ikke at Netanyahu, som er langt fra en krigshisser – han er en svært forsiktig person – [er klar til å forplikte seg på] en endelig løsning. Ikke fordi han ikke ønsker det – vi ønsker det alle sammen – men fordi han ikke er villig til å betale prisen. Men å snakke om midlertidige grenser med palestinerne, det er noe jeg har hørt fra ham at vi kan være rede til å gjøre, sa Yossi Beilin under en debatt i Jerusalem mandag.

Samme syn i PA
Ifølge Beilin er PA-president Mahmoud Abbas sin holdning akkurat lik. Han er ikke villig til å betale prisen for en sluttavtale nå, men er klar for å få på plass en midlertidig avtale. En avtale som gir palestinerne en stat basert på 1967-grensene og med landbytte, der store bosetningsblokker forblir i israelske hender. Han hevder Netanyahu tidligere var en sterk motstander av en palestinsk stat, men at han nå forstår at «det ikke finnes noen annen løsning enn å dele».

– Jeg setter pris på Netanyahu. Jeg kjenner han godt. Jeg tror jeg vet, mer eller mindre, det rommet han har å manøvrere seg i, og jeg har snakket med ham. Jeg lytter til ham og jeg tror en midlertidig løsning kan bli det mest realistiske, sier Beilin.

Jødiske palestinere?
Beilins plan betyr at israelske bosettere som ikke er bosatt i en av de større blokkene, vil havne under palestinsk suverenitet. Abbas skal ha gått med på dette allerede i 1995, sier eks-politikeren. Hvis ikke har partene alltid mulighet til å forhandle fram en juridisk avtale som gir Israel en fortsatt suverenitet over dem i en slik situasjon.

Talsmann for regjeringen, Mark Regev, nekter å kommentere Netanyahus angivelige interesse for en slik midlertidig løsning.

– En demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner [Israel som] en jødisk stat, er fortsatt Netanyahus mål, sier Regev.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart