Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Fred skapes med fiender, ikke med venner

Yesh Atid-sjef Yair Lapid ble intervjuet av det amerikanske Time Magazine denne uken. (Foto: Yesh Atids Facebook-konto)
Yesh Atid-sjef Yair Lapid er et av politiets hovedvitner. (Foto: Yesh Atids Facebook-konto)
I et intervju med Time Magazine sier Yesh Atid-leder Yair Lapid at statsminister Benjamin Netanyahu virkelig ønsker en tostatsløsning, men at hans nåværende regjering ikke har gjort det mulig.

– Israelere har overbevist seg selv om at det ikke er noen vits i å snakke med palestinerne, fordi de ikke er til å stole på. Jeg tror de tar feil. Jeg er enig i at palestinerne ikke er til å stole på, men at det er nettopp derfor vi må snakke med dem, sa Yair Lapid i Time-intervjuet som ble publisert torsdag.

Partilederens far, Tommy Lapid, var Holocaust-overlevende som fikk et nytt liv og framtid i Israel. Også Lapid senior var Knesset-representant og ledet et sentrumsparti som sin sønn. Partiet Shinui fikk 15 mandater ved valget i 2003, men falt ut av Knesset i neste periode. Tommy Lapid døde av kreft i 2008.

– Min har kom ikke her fra ghettoen for å leve i et land som er halvt arabisk og halvt jødisk. Han kom for å leve i en jødisk stat, understreket Yair Lapid til Time.

Frykter den demografiske trussel
Poenget til Lapid er den demografiske trusselen. Et flertall blant jødiske israelere ønsker ikke å ha kontroll over palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen, fordi det er viktigere for dem at Israel blir bevart med et klart jødisk flertall enn at Israel kontrollerer mest mulig kvadratmeter landområder.

Derfor mener Lapid og likesinnede at Israel er nødt til å komme til en tostatsløsning. Bare slik kan en sikre at Israels jødiske og demokratiske natur blir bevart og slippe å måtte kontrollere byer og landsbyer med stor palestinsk befolkning.

Tror Netanyahu er enig
– Utrolig nok mener jeg at Netanyahu tror det samme. Men han har ikke koalisjonen – og akkurat nå heller ikke partiet – som trengs for å støtte ham. Så kanskje om noen få uker er det min jobb å sikre at han har nok fingre til å stemme for dette (som i Norge foregår stemmegivning i nasjonalforsamlingen ved å trykke på panelknapper med «fingrene»), fra innsiden av koalisjonen eller fra opposisjonen. Det er det samme, mener han.

– Nasjonal konflikt kan løses
Lapid uttrykte også skepsis mot å definere konflikten mellom Israel og palestinerne som en religiøs konflikt.

– Akkurat nå har vi en nasjonal konflikt med palestinerne. Men straks dette blir forvandlet til en religiøs konflikt, er det ingen vei tilbake. Jøder mot muslimer. For Hamas er det allerede en religiøs konflikt, men ikke for Fatah enda. Med de palestinske myndighetene har vi en nasjonal konflikt. Slik bør vi sørge for at det fortsetter å væresiden en nasjonal konflikt er noe vi kan løse. Straks dette handler om at min Gud er bedre enn din, da snakker vi om en evigvarende konflikt, sa Lapid.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart