Professor Mordechai Kedar fra Bar-Ilan-universitetet. (Foto: Privat, Facebook)
Professor Mordechai Kedar fra Bar-Ilan-universitetet. (Foto: Privat, Facebook)

Uro på Vestbredden

Professor Mordechai Kedar fra Bar-Ilan-universitetet mener palestinere setter i gang opptøyer på Vestbredden for å vise president Barack Obama at han må legge press på Israel. Tirsdag angrep Fatah med en rakett mot Ashkelon.

På IBAs dagsrevy tirsdag 26. februar ble professor Mordechai Kedar fra Bar-Ilan-universitetet i Israel intervjuet. Bakgrunnen er uroen på Vestbredden, ikke minst i sammenheng med en langvarig sultestreik av noen palestinske fanger og en palestinsk fange som døde i fengslet. Dette er en fri gjengivelse av det som kom fram i intervjuet.

En rakett ble avfyrt fra Gaza mot Ashkelon tirsdag. Det er den første raketten siden krigen mellom Israel og Gaza i november. Ingen personer kom til skade, men en vei ble skadet. Det som var uventet ved den raketten, var at det var Fatahs Al-Aqsa Martyrbrigader som tok ansvar for å ha skutt raketten. Fatah styrer på Vestbredden, mens Hamas styrer i Gaza, og de to organisasjonene har vært bitre fiender. Fatah sa at raketten var som svar på den palestinske fangen som døde i israelsk fengsel. Hamas må ha tillatt dette. Om det er en engangshendelse eller starten på et nytt rakettregn, vil tiden vise. Det avhenger blant annet av om Israel gjengjelder dette eller ikke.

Hamas har en strategisk plan om å ta over Vestbredden også, slik de overtok Gaza. Folk på Vestbredden er misfornøyde med Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene (PA). PA er nær konkurs. Det er ikke nok jobber, ikke nok penger. Hamas fyrer opp under misnøyen.

Og så en viktig sak. President Obama har annonsert at han vil komme og besøke Israel og de palestinske områdene i nær framtid. I mange år har det vært slik at når en framstående amerikaner kommer på besøk, blir det bråk. Da skal palestinerne vise amerikanerne at de må «gjøre» noe. Det er da underforstått at amerikanerne skal presse Israel. Så når Obama skal komme, blir det bråk.

Israel er mer avhengig av PA til å holde situasjonen under en viss kontroll enn professor Kedar liker. Israel tillater stadig flere palestinske «politifolk», det vil i praksis si soldater. De får sin trening i Jordan, og kommer tilbake med amerikanske våpen.

 

Homogene enheter

Kedar ser bare en mulig løsning: La de større palestinske byene på Vestbredden bli syv selvstyrte emirater. Det er ulike stammer, ulike klaner, ulike familier, som ikke kan fungere ordentlig sammen. Kedar mener at man bør kopiere systemet fra emiratene i Golfen inn på Vestbredden. Det er det eneste stabile systemet i den arabiske verden, sier Kedar. Alle de arabiske statene (Syria, Libya, Irak, …) består av ulike religiøse grupper, stammer, etniske grupper osv, og faller før eller senere fra hverandre i et blodbad. Den eneste stabile løsningen i Midtøsten er å skape homogene – ensartede – enheter [slik det i stor grad er blitt i ulike deler av Irak og vel blir i Syria, der de ulike gruppene dreper og jager hverandre slik at hver gruppe flykter til sitt eget område].

Det er vel stor mulighet for at verken USA, Israel eller palestinerne selv vil følge Kedars råd. Men det forteller noe om situasjonen i alle arabiske land, og likeså på Vestbredden.

Les mer om Kedars forslag på nettsiden palestinianemirates.com.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart