Hisham Hijjawi teknologiske college i Nablus (Illustrasjon: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)
Hisham Hijjawi teknologiske college i Nablus (Illustrasjon: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)

Den palestinske «start-up-nasjonen»

Palestinernes høyteknologiske sektor, med stor innflytelse fra Israel, vokser i rekordfart.

– Alt du trenger er en hjerne, en datamaskin og internett-tilkobling, forklarer lederen for det nyoppstartede palestinske teknologiselskapet Yafa Energy, George Khadder.

Under en nylig konferanse i Ramallah for nyoppstartede teknologibedrifter på Vestbredden, delte sektoren ut priser til de beste ideene det siste året. På grunn av den raske veksten som slike selskaper har opplevd de siste årene, genererer teknologisektoren til sammen nå mer penger enn landbruket.

Industrien har også vokst fram som følge av alle palestinerne som har arbeidet i israelske teknologiselskaper over mange år. Ingen land, bortsett fra USA, har flere teknologiselskaper per innbygger enn Israel. Khadder forklarer til Times of Israel at palestinerne nå ønsker å stå på egne bein.

– Utleie av arbeidskraft (til Israel) er viktig. Det vil skape en plattform for å ansette folk som kanskje på et tidspunkt vil forlate selskapet og starte egne selskaper. Men det kan ikke være Palestinas strategiske fordel. Det palestinerne trenger i teknologisektoren […] er å skape deres egen intellektuelle eiendom, deres egne produkter og tjenester som kan bli solgt over internett, mener han.

Det er mange årsaker til at palestinerne kan gjøre det godt på dette feltet, fortsetter Khadder. De israelske restriksjonene har gjort at palestinerne er blant de folkeslagene i den arabiske verden som bruker internett mest. Dessuten er palestinerne blant befolkningene i verden med høyest prosentandel innbyggere med høyere utdanning.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart