Qatars statsminister sjeik Hamad bin Jassem al Thani (Foto: Wikipedia)
Qatars statsminister sjeik Hamad bin Jassem al Thani (Foto: Wikipedia)

– Araberstatene myker opp absolutt krav om grenser

Den arabiske liga myker opp kravene fra sitt fredsinitiativ og aksepterer nå en avtale basert på våpenhvilelinjen fra før 1967, men med "mindre" utvekslinger av landområder.

Diplomater og statsledere fra en rekke arabiske land møtte USAs utenriksminister John Kerry  i Washington mandag, for å få den støtten amerikanerne mener er nødvendig for at fornyede fredssamtaler mellom Israel og PA skal lykkes.

Times of Israel melder at landene gikk med på å myke opp sitt tidligere krav om at en palestinsk stat må opprettes langs våpenhvilelinjen fra før 1967. Nå aksepterer de «mindre» utvekslinger av landområder, så lenge størrelsen på den palestinske staten blir «sammenliknbar». Det varslet den qatarske statsministeren sjeik Hamad bin Jassem al Thani på vegne av Den arabiske liga.

– Vi har hatt en svært positiv og svært konstruktiv diskusjon over retningen i kveld, med positive resultater, kunne Kerry fortelle pressen etter forhandlingsmøtet.

Israel har aldri akseptert det arabiske fredsinitiativet, med blant annet dets absolutte krav om grenser som et av sine største ankepunkter. Jerusalem har ikke kommentert endringene i initiativet, men arbeider hardt i kulissene for å få fredsprosessen opp på fote igjen.

Jordan inn som mekler?
En sentral kilde i PA sier de har mottatt et forslag fra Israel om å trekke inn jordanerne i en meklerrolle, gjennom et diplomatisk møte på statsledernivå. Her ville USAs president Barack Obama, PA-president Mahmoud Abbas, Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Jordans kong Abdullah II delta. Palestinerne skal være positive til dette forslaget, men krever fortsatt at israelerne aksepterer forhandlinger om grenser basert på våpenhvilelinjen fra før 1967 og stanser byggingen i bosetningene på Vestbredden.

Kong Abdullah var en del av den arabiske delegasjonen på besøk i Washington og fikk et privat møte med USAs president Barack Obama i går. De to drøftet blant annet fredsprosessen og borgerkrigen i Syria, som skaper en utrygg hverdag for det jordanske nabolandet. Obama kalte kongen for «en viktig venn» og sa at både USA og Jordan setter «enormt mye på spill» i forsøket på å få Ramallah og Jerusalem tilbake til forhandlingsbordet.

Dyr tilbaketrekning
De fleste israelske partier er inneforstått med at de må komme til å evakuere en større andel av bosetterne som bor dypt inne på Vestbredden for å få på plass en permanent fredsavtale med palestinerne. Bosetningsrådet på Vestbredden har nylig regnet på hvor mye det vil koste å evakuere samtlige bosetninger, bortsett fra de store blokkene som også PA aksepterer at vil bli en del av Israel. Ifølge beregningene vil det komme opp i over 400 milliarder kroner, eller nesten et halvt israelsk statsbudsjett, ifølge Jerusalem Post.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart