Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Egypt-situasjonen overskygger fredsprosessen

Illustrasjon: Mohamed Azazy, flickr.com
Illustrasjon: Mohamed Azazy, flickr.com
USA skal i det stille ha begynt å redusere pengestøtten til Egypts militærregime. Men Israel advarer Washington og sier fortsatt støtte til regimet er avgjørende for fredsprosessen.
Egypts avsatte president Mohamed Morsi (Foto: Wikipedia Commons)
Egypts avsatte president Mohamed Morsi (Foto: Wikipedia Commons)

Situasjonen er uoversiktlig i Egypt, nå som Mohamed Morsis støttespillere forsøker å presse militæret til å gi ham presidentskapet tilbake. Det midlertidige regimet i Kairo slår tilbake og har drept over 830 demonstranter som støtter Det muslimske brorskap, siden onsdag i forrige uke.

Samtidig driver det egyptiske militæret en opptrapping av jakten på terrorister på Sinai-halvøya, etter flere rakettangrep mot Sør-Israel. Det var et arbeid Morsi forsømte mens han satt i presidentstolen.

Ny Shin Bet-enhet
Israel oppfatter situasjonen som såpass alvorlig at Shin Bet har opprettet en egen Sinai-avdeling som skal samarbeide med Israels og Egypts militære etterretning for å sikre grensene. Ifølge Shin Bet opererer 15 Al-Qaida-tilknyttede salafigrupper på Sinai. Deres medlemmer skal være trent opp av terrorgruppene Hamas og Islamsk Jihad på Gaza-stripen. Ha’aretz melder at den nye israelske etterretningsavdelingen vil bli en av de fremste landet har.

USAs president Barack Obama (Foto: Wikimedia Commons)
USAs president Barack Obama (Foto: Wikimedia Commons)

USA skal på sin side være i gang med å trekke midlertidig tilbake sin massive pengestøtte til Egypt, men tiltaket er ikke offentliggjort. Obama-administrasjon har hittil unnlatt å beskrive avsettelsen av Morsi som et kupp.

– Beslutningen var at vi skulle unngå å kalle det et kupp. Men for å være på den sikre siden av loven, skal vi oppføre oss som at det er vår forståelse nå. Ved å ikke offentliggjøre beslutningen, gir det administrasjonen muligheten til å reversere beslutningen, avslører en kilde i administrasjonen til Daily Beast.

Frykter ødelagt fredsprosess
Regjeringen i Jerusalem er likevel ikke veldig begeistret over linjeskiftet i USAs forhold til det midlertidige militærregimet i Kairo. Skal USA komme fram til at de ikke vil støtte dem, så vil det kunne gå utover samtalene med palestinerne.

Ifølge en israelsk kilde er det historisk sett kun Saudi Arabia som er like viktige for å presse PA til å fortsette forhandlingene, som det Egypt er.

– Den israelske holdningen til Saudi Arabia og Egypt er at de historisk og fortsatt i dag spiller avgjørende roller som støtte til forhandlingene. De gir PA den støtten de trenger for å forbli i forhandlinger, til å gi etter for krav […] Dersom dere (USA) fremmedgjør Egypt og mister Saudi [Arabia] – lykke til med å se noen framgang i fredsforhandlingene, sier kilden til Wall Street Journal-korrespondent Charles Levinson.

Israel frykter også at fredsavtalen fra 1979 med Egypt kommer til å bli kastet på historiens skraphaug ganske raskt, dersom USA vurderer å støtte demokratiske reformer i Egypt som ikke inkluderer et militære med betydelig makt.

– Vårt kyss er et dødskyss
En israelsk analytiker som er uenige med de fleste politikerne og Egypt-ekspertene i Israel, er Mordechai Kedar. Han er direktør ved Senteret for Midtøsten-studier og forsker ved Begin-Sadat Senter for strategiske studier (BESA) ved Bar Ilan-universitetet. Han ønsker en mer opplyst debatt rundt farene ved at Israel nå går rundt og driver lobbyvirksomhet på vegne av Egypts regime.

– I Midtøsten, uansett hvem Israel støtter, så mister de legitimitet, advarer han.

– Dersom vi ønsker å støtte A, burde vi si at vi støtter B. På den måten vil B miste legitimitet og A vil se bedre ut. Vårt kyss er et dødskyss, mener Kedar.

Den politikken Israel fører nå, med å mekle til militærregimets fordel i EU og USA, er noe som kommer til å skape kritikk fra islamister. Kedar frykter også at det kan føre til terrorangrep, skriver New York Times.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart