Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tre møter mellom Kerry og Netanyahu før Iran-samtaler

Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) tar imot USAs utenriksminister John Kerry i Jerusalem. (Foto: Amos Ben Gershom, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) tar imot USAs utenriksminister John Kerry i Jerusalem. (Foto: Amos Ben Gershom, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Det har vært mye å diskutere for USAs utenriksminister John Kerry og Israels statsminister Benjamin Netanyahu de siste 72 timene.

Senere i dag reiser John Kerry videre til Geneve for å ta del i atomdiskusjonene mellom P5+1 og Iran-regimet. Rykter om en mulig avtale i løpet av denne forhandlingsrunden, skal være årsaken til at han møter Netanyahu på Ben Gurion flyplass rett før avreise.

Britiske The Telegraph hevder at amerikanerne har tilbudt en midlertidig avtale med iranerne, som gir Teheran rett til å fortsatt anrike uran med lavere nivåer.

  1. Iran kan ifølge forslaget ikke lenger produsere uran som anrikes høyere enn 20 prosent og må tilintetgjøre sitt nåværende lager.
  2. Iran vil kunne fortsette å anrike uran med en renhetsgrad på 3,5 prosent, for å kunne drive atomkraftverkene. Bruken av sentrifuger vil imidlertid begrenses.
  3. Iran vil ikke ta aktivt i bruk sin plutoniumsreaktor i Arak, som vestlige styresmakter og IAEA er særlig skeptiske til. Anlegget er for øyeblikket under bygging.
  4. Iran vil fjerne sine avanserte IR-2-sentrifuger, som kan anrike uran fire til fem ganger raskere enn de tidligere modellene.
  5. Til gjengjeld vil USA lempe på de økonomiske sanksjonene og frigjøre iranske reserver i utenlandske banker. Men kun sanksjoner som raskt kan gjeninnføres vil bli lempet, forklarer en kilde i Washington.

Den midlertidige avtalen og en stans i Irans atomprogram skal håper landene i P5+1 vil gi partene tid til å forhandle fram en mer omfattende og langvarig avtale.

Fredsprosessen også tema
Kerrys personlige engasjement i fredsprosessen mellom Israel og palestinerne fortsetter parallelt med Iran-samtalene og situasjonen i Syria. Forhandlingene med PA var temaet for møtet mellom ham og Netanyahu i går. Kerry kritiserte på pressekonferansen både Israel og palestinerne for den manglende framgangen og for isolasjonen Jerusalem kan bli utsatt for ved en eventuell framtidig stans i samtalene, rapporterer Times of Israel. I et felles tv-intervju med israelsk og palestinsk tv snakket Kerry uvanlig åpent,  og kom med kritiske kommentarer mot Israel.

– Dersom vi ikke løser problemene mellom palestinerne og israelerne, dersom vi ikke finner veien til fred, vil det finne sted en økende isolasjon av Israel og en sterkere delegitimeringskampanje mot Israel. Dersom vi ikke løser problemene med bosetningene og spørsmålet om hvem som skal bo hvor og hvilke rettigheter de skal ha, dersom vi ikke klarer å få en slutt på israelske soldaters tilstedeværelse på Vestbredden, […] kan vi ende opp med et [annet palestinsk] lederskap som tyr til vold, sa Kerry under en pressekonferanse med Netanyahu.

Statsministeren understreket at det er PAs voldsglorifisering og indoktrinering av hat mot jøder og Israel, som er det største hinderet i fredsprosessen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart