Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)
Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)

Palestinerne blir Israels første gasskunder

Den første som har undertegnet avtale med Israel om gasskjøp fra Leviathan-feltet er et palestinsk kraftselskap.

Det palestinske kraftselskapet Palestine Power Generation Company er først ute med å undertegne en avtale om gasskjøp fra Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel. Selskapet skal kjøpe gass om lag 7,6 milliarder kroner, over en periode på 20 år fra starttidspunktet for gassproduksjonen. Gassen skal benyttes i en kraftstasjon i nærheten av Jenin, melder Ha’aretz.

– Stabil økonomi bringer fred og stabilitet
– Jeg tror på at en sterk og stabil økonomi på begge sider vil bringe fred og stabilitet i hele regionen, slik at alle vil kunne nyte fremgang og økonomisk vekst, uttaler forretningsmannen Yitzhak Tshuva, eieren av Delek-gruppen, som kontrollerer Avner og Delek Drilling, to av de israelske partnerselskapene som skal drive utvinningen fra Leviathan-feltet.

Gassreservene i Leviathan-feltet estimeres å være på 538 milliarder kubikkmeter, og feltet kan i tillegg inneholde olje.

Det palestinske kraftselskapets ordre inneholder 4,75 milliarder kubikkmeter gass. Kraftanlegget der gassen skal benyttes er planlagt å koste 300 millioner dollar, eller 1,9 milliarder kroner. Byggeperioden er beregnet til to og et halvt år. Eksterne aksjonærer er med på å finansiere prosjektet.

De palestinske selvstyremyndighetene står for åtte prosent av alt strømforbruket i Israel og på Vestbredden, og forbruket har en årlig vekst på seks prosent.

Betinger at byggingen realiseres
Avtalen avhenger av betingelser som at alle formelle godkjenninger og reguleringer kommer på plass på israelsk side, og at kraftstasjonen faktisk blir bygget som planlagt på palestinsk side. Det palestinske selskapet har ifølge kontrakten rett til å velge å redusere mengden gass de velger å kjøpe.

Gass som selges til de palestinsk-kontrollerte områdene vil ifølge israelsk gjeldende politikk regnes som del av eksportkvoten. Regjeringen har vedtatt at maksimalt 40 prosent av gassreservene som utvinnes kan eksporteres.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart