Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Abbas sto på krava i møte med Obama

Mahmoud Abbas og Barack Obama møttes mandag i Washington. Foto: Skjermdump fra AFP/Youtube.
Mahmoud Abbas og Barack Obama møttes mandag i Washington. Foto: Skjermdump fra AFP/Youtube.
Da Mahmoud Abbas møtte president Barack Obama i Washington mandag, gjorde han det enda en gang klart at han nekter å godta Israel som jødisk stat i en fremtidig fredsavtale.

I møtet med Abbas uttalte Obama at målet for forhandlingene må være en tostatsavtale som reflekterer 1967-linjene, men med avtalte utvekslinger av landområder. Obama sa også at han i tiden fremover kommer til å «vektlegge betydningen av lov og orden, gjennomsiktighet og effektive reformer, slik at palestinerne ikke bare får en stat på papiret, men en som leverer på vegne av sitt folk.»

 

Står på kravene om Jerusalem og 1967-linjene

Abbas takket Obama for muligheten til å komme til Det hvite hus og for ”den økonomiske og politiske støtten USA gir til den palestinske staten, slik at den skal kunne stå på egne ben”.

Da han skisserte det palestinske standpunktet i forhandlingene, sa han imidlertid ingenting om ”avtalte utvekslinger av landområder”, slik Obama tok til orde for. I stedet sa han at løsningen må være ”basert på internasjonal legitimitet og på grensene fra 1967, slik at palestinerne kan ha sin egen uavhengige stat med Øst-Jerusalem som sin hovedstad og slik at vi kan finne en rettferdig og varig løsning på flyktningproblemet”.

 

Anerkjenner ikke jødisk stat

I møtet tok Abbas også opp den israelske regjeringens krav om at palestinerne må anerkjenne Israel som en jødisk stat. Han gjorde det klart at han ikke mente det var aktuelt å etterkomme dette, og at den anerkjennelsen Israel allerede har fått fra palestinsk hold fikk være god nok.

– Siden 1988 og 1993 har vi holdt våre hender utrakt mot våre israelske naboer, for å kunne oppnå en rettferdig og varig fred. Siden 1988 har vi anerkjent legitimiteten til internasjonale resolusjoner, noe som var et veldig modig skritt fra det palestinske lederskapets side. Og i 1993 anerkjente vi staten Israel, sa Abbas.

Lenger ville han ikke gå, selv om Israels statsminister Netanyahu, med majoriteten av det israelske folket i ryggen, hele tiden har ment at det er avgjørende nødvendig for forhandlingene at Israel anerkjennes som det jødiske folkets nasjonale hjem.

 

Krever løslatelse av flere fanger

Under møtet med Obama, uttrykte Abbas at palestinernes vilje til å bli sittende ved forhandlingsbordet også etter at den avtalte ni måneder lange forhandlingsperioden er over i april, i stor grad vil avhenge av om Israel løslater enda en gruppe fengslede palestinere.

Da forhandlingene startet i juli, aksepterte Israel en avtale om å løslate 104 palestinske fanger. Så langt er 78 av dem løslatt i tre puljer. Den fjerde puljen med resten av fangene er planlagt å løslates 29. mars.

Abbas hevdet at løslatelsene ”vil gi et solid inntrykk av israelernes seriøsitet når det gjelder fredsprosessen”.

Israelske ledere uttalte i forrige uke at de vil ha vanskelig for å kunne akseptere løslatelsene om ikke man først oppnår en avtale om å forlenge fredssamtalene.

 

– Vil kreve tøffe beslutninger

Pressekonferansen der Abbas og Obama orienterte om mandagens møte er referert av nyhetsbyråene AP og AFP, og gjengitt av Times of Israel.

Obama roste Abbas for å være ”en som kontinuerlig har stått imot voldsbruk, og søkt en diplomatisk og fredelig løsning som tillater to stater side om side i fred og sikkerhet, en stat som gir det palestinske folkets dets verdighet og suverenitet og en stat som lar israelerne få føle seg trygge og ha fred med sine naboer”.

Obama sa samtidig at fredssamtalene ville kreve ”svært vanskelige, utfordrende og tøffe politiske beslutninger og risiko”.

Tidligere samme dag tok tusener av palestinere til gatene i blant annet byene Hebron, Nablus og Ramallah, og demonstrerte for å oppfordre de palestinske selvstyremyndighetenes president til å stå på sine overbevisninger og ikke gi etter for press. 5.000 demonstrerte i Nablus, 1.500 i Ramallah og over 1.000 i Hebron.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart