Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Araberlandene står samlet mot jødisk stat

John Kerry møtte Mahmoud Abbas i Amman onsdag 26. mars. Foto: US State Department / Flickr.
John Kerry møtte Mahmoud Abbas i Amman onsdag 26. mars. Foto: US State Department / Flickr.
”Vi uttrykker vår fullstendige avvisning av oppfordringen til å betrakte Israel som en jødisk stat,” sier medlemslandene i Den arabiske liga i en felles erklæring som ble vedtatt onsdag.

De 22 medlemslandene vedtok erklæringen på slutten av et to dager langt møte i Kuwait. Det forteller Times of Israel.

Dermed stiller Den arabiske liga seg helt og holdent bak Mahmoud Abbas, som tirsdag erklærte fra talerstolen i det samme møtet at palestinerne nekter å diskutere det sentrale israelske kravet om å bli anerkjent som en jødisk stat. Abbas sa til Den arabiske liga at kravet brukes av Israel som et forsøk på å strande fredsforhandlingene.

– Israel har ikke unnlatt å gjøre bruk av noen muligheter til å avspore den amerikanske innsatsen for fred, inkludert å fremme nye krav, som kravet om anerkjennelse av Israel som en jødisk stat, noe vi har nektet å engang diskutere, sa Abbas under konferansen.

 

– Abbas torpederer fredsprosessen

En israelsk talsmann sier at det palestinske lederskapets innstilling står i sterk kontrast til Netanyahus villighet til å anerkjenne en palestinsk stat, og at Abbas ved å nekte å anerkjenne Israel som jødisk stat ødelegger enhver mulighet for å oppnå en fredsavtale. Ved å fastholde sin innstilling, kan Abbas torpedere fredsprosessen, uttalte talsmannen onsdag.

Anerkjennelse av at Israel er det jødiske folkets nasjonale hjemland, har fra de israelske myndighetenes side helt avgjørende betydning. Her kan du lese mer om hvorfor dette anses som så viktig. Oppfatningen har bred oppslutning i det israelske folket.

I en tale i januar forklarte statsminister Benjamin Netanyahu at han anser palestinernes avvisning av å anerkjenne Israels rett til å være en jødisk stat som selve kjernen i konflikten.

– Vårt fremste og mest urokkelige krav er anerkjennelse, sa han i talen som ble holdt på Instituttet for nasjonale sikkerhetsstudier i Tel Aviv.

– Sionistbevegelsen og skiftende israelske regjeringer har akseptert å anerkjenne en palestinsk stat, men denne konflikten har fortsatt av én grunn: Den standhaftige motstanden mot å anerkjenne den jødiske staten, nasjonalstaten til det jødiske folket. For å avslutte konflikten, må de anerkjenne at i vårt land, dette landet, det jødiske hjemlandet, er det to folk, sa Netanyahu.

 

Abbas møtte Kerry onsdag kveld

Onsdag kveld dro Abbas rett fra møtet i Den arabiske liga til møte med USAs utenriksminister John Kerry i Jordans hovedstad Amman. Der fortalte Abbas at han ikke vil diskutere det amerikanske forslaget til rammeavtale før den siste avtalte puljen med palestinske fanger løslates fra israelske fengsler.

Israel aksepterte da forhandlingsperioden startet i august i fjor å løslate 104 palestinske fanger som har sittet fengslet siden før Oslo-avtalen i 1993, deriblant noen arabiske israelske borgere som er fengslet for voldsbruk. Betingelsen var at palestinerne ikke fortsetter en prosess mot anerkjennelse som stat i FN-systemet uten en fremforhandlet løsning. 78 av fangene er løslatt allerede, og den siste puljen har vært planlagt løslatt 29. mars. Israel er imidlertid nølende til å gjennomføre dette så lenge palestinerne ikke gir noen forsikring om at de vil være villige til å forlenge forhandlingsperioden som går ut i april.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart