Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil lovfeste at Israel er en jødisk stat

Netanyahu på talerstolen i Uavhengighetshallen i Tel Aviv 1. mai. (Foto: GPO.)
Netanyahu på talerstolen i Uavhengighetshallen i Tel Aviv 1. mai. (Foto: GPO.)
Statsminister Benjamin Netanyahu vil styrke det juridiske grunnlaget for at Israel skal forbli definert som det jødiske folkets nasjonalhjem – uten å rokke ved minoritetenes rettigheter.

Netanyahu sa under en tale i forbindelse med Israels uavhengighetsdag torsdag at han vil fremme et lovforslag til Knesset som vil styrke det konstitusjonelle grunnlaget for Israels status som det jødiske folkets nasjonalstat. Det forteller Times of Israel.

 

– Hjørnesteinen i statens liv

– Uavhengighetserklæringen fastslår at den nasjonale jødiske identiteten til staten Israel er hjørnesteinen i statens liv. Til min sterke beklagelse finnes det, som vi har sett nylig, de som ikke anerkjenner denne naturlige rettigheten. De søker å undergrave de historiske, moralske og juridiske rettmessige årsaker til at staten Israel eksisterer som vårt folks nasjonalhjem, sa Netanyahu i talen.

De palestinske selvstyremyndighetene har gjennom hele den nylig avbrutte forhandlingsprosessen stått fast ved at de nekter å anerkjenne Israel som jødisk stat.

Talen ble holdt i Uanvhengighetshallen i Tel Aviv, hvor David Ben-Gurion proklamerte staten Israel for 66 år siden.

Netanyahu sa at han var ”sikker på at den mest grunnleggende komponenten i vårt liv som nasjon vil få konstitusjonell status på samme måte som andre hovedkomponenter i statens fundament, slik de er uttrykt i de grunnleggende lovene”.

Teknisk sett har Israel ingen grunnlov, men et sett med ”basic laws”, grunnleggende lover, tilsvarer grunnlovens funksjon. Det er en slik lov Netanyahu nå vil ha vedtatt.

 

– Ivareta fullt likeverd

Netanyahu gjorde det klart at loven om Israel som jødisk stat ikke på noen måte vil medføre noe grunnlag for diskriminering av landets ikke-jødiske minoriteter.

– Staten Israel vil alltid ivareta fullt likeverd, i personlige og borgerlige rettigheter, for alle sine innbyggere, jøder og ikke-jøder, i et jødisk og demokratisk land. Og i Israel er virkelig individuelle rettigheter og borgerrettigheter sikret for alle, noe som setter skille mellom oss og det øvrige Midtøsten, sa statsministeren.

Lovforslaget ventes å få støtte fra regjeringspartiene Likud, Yisrael Beytenu og Bayit Yehudi, men kan komme til å møte motstand hos Yesh Atid og Hatnua, og står dermed i fare for å splitte regjeringen. Opposisjonen på venstresiden i Knesset kritiserer lovforslaget som ineffektivt og overflødig.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart