Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel mintes sine krigsofre

Benjamin Netanyahu på minneseremonien på Herzl-fjellet mandag. (Foto: GPO.)
Benjamin Netanyahu på minneseremonien på Herzl-fjellet mandag. (Foto: GPO.)
Luftvernsirener markerte to minutters stillhet over hele Israel mandag, til minne om landets 23.169 falne soldater og 2.495 terrorofre.

Millioner av israelere stoppet opp i ærbødighet for å minnes de som har mistet livet i forsvar av landet sitt eller som ofre for terrorangrep mot Israel.

Klokken 11.00 stoppet all aktivitet opp da sirenene lød, og både trafikk og annen aktivitet sto stille i to minutter. Etterpå deltok 1,5 millioner israelere på minneseremonier rundt om i landet.

Statens offisielle minneseremoni ble holdt på Herzl-fjellet i Jerusalem. Der deltok blant andre stasminister Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres og forsvarssjef Benny Gantz.

 

Personlig statsministerhilsen

Netanyahu startet med å løfte frem betydningen av et fortsatt sterkt forsvar.

– IDF og sikkerhetsstyrkene er det eneste som skiller tidligere tiders nedslaktinger av vårt folk fra vår nåværende situasjon. Israel er et sterkt land, et sikkert land, som kan forsvare seg selv mot enhver trussel og enhver skade, sa statsministeren, ifølge Times of Israel.

– Med tungt hjerte og løftet hode, med en følelse av dyp smerte og stolthet, gir vi på denne dagen honnør til Israels falne soldater, våre brødre og søstre, heltene. Vi kjenner smerten av enkenes sorg, de foreldreløses sorg og søsknenes sorg. Ingen smerte i verden kan sammenlignes med smerten til foreldre som får vite at deres barn har falt, sa Netanyahu.

– Jeg fikk se dette på nært hold da mine foreldre ble kastet ned i sorgens mørke dyp etter at min eldre bror falt, sa han.

Statsminister Netanyahu mistet sin bror Yoni i en redningsaksjon for å befri gisler i 1976 (Entebbe-aksjonen).

– Det var en dyp avgrunn med glatte vegger. Det var vanskelig å reise seg fra den, og på en måte gjorde mine foreldre aldri det. Men det er mulig å håndtere smerten. Du kan fortsette, du kan begynne å leve livet videre igjen, du kan skape, bygge, bidra og styrke andre. Men du må ikke glemme, men alltid huske og finne trøst i det faktum at de falne ga sine liv for å bygge og vokte vårt land, fortsatte Netanyahu.

 

Møtte protester fra pårørende

Etterpå ble det holdt en egen minneseremoni på samme sted, dedikert til Israels terrorofre. Netanyahu deltok også der. I denne seremonien ble han møtt med protester og avbrytelser da han gikk på talerstolen, skriver Jerusalem Post.

Tilropene kom fra pårørende til ofre for terrorhandlinger, som på denne måten viste sin protest mot regjeringens fangeløslatelser under de nylig avsluttede fredssamtalene.

Da fredssamtalene startet opp i juli 2013, aksepterte Israel som kjent å løslate 104 terrordømte palestinere fra fengsel underveis i fredsprosessen, for å få de palestinske selvstyremyndighetene med på en ny runde med forhandlinger. Alle utenom den siste puljen på 26 fanger ble løslatt underveis i den ni måneder lange forhandlingsperioden.

– Herr statsminister, du løslater våre barns mordere, ropte pårørende.

Netanyahu svarte at han var klar over at han kom til å bli avbrutt og møtt med protester, men at han likevel hadde valgt å komme for å hedre de døde. Han sa også at regjeringen hadde måttet gjøre mange vanskelige avgjørelser, og at han respekterer de berørte familienes standpunkt mot fangeløslatelsene.

Minnedagen avsluttet offisielt mandag kveld, samtidig som feiringen av uavhengighetsdagen ble innledet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart