Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

PA fast bestemt på å lønne fengslede terrorister

Ziyad Abu Ein fra det palestinske departementet for oppfølging av fanger forklarer planen om å unnslippe internasjonalt press ved å forlede giverlandene. (Foto: Skjermdump fra PMW / Youtube.)
Ziyad Abu Ein fra det palestinske departementet for oppfølging av fanger forklarer planen om å unnslippe internasjonalt press ved å forlede giverlandene. (Foto: Skjermdump fra PMW / Youtube.)
De palestinske selvstyremyndighetene planla å flytte belønningssystemet for terrorister fra PA til PLO. Men Hamas satte foten ned. Om giverlandene dermed kutter i bistanden, vil PA fri til arabiske land i stedet. For lønn skal terroristene uansett ha.

I 2014 har de palestinske selvstyremyndighetene planlagt å bruke mer enn 800 millioner kroner på å lønne palestinske fanger i israelske fengsler, fangenes familier, og løslatte fanger som fortsetter å heve lønn. De fleste av de aktuelle fangene er dømt for terrorhandlinger mot Israel. Lønningene er i mange tilfeller av anselig størrelse, mye større enn vanlige månedslønner for offentlig ansatte, for eksempel politimenn eller lærere.

Miff.no har skrevet mye om den langvarige og vedvarende praksisen med å lønne terrorister.

 

Planla å omorganisere

Meldinger om at store mengder bistandspenger havner i lommene på dømte terrorister faller ikke i spesielt god jord hos noen vestlige giverland. Og PA har opplevd økende press for å avvikle lønnspraksisen. For å unngå at noen av landene skulle finne på å kutte i bistanden som reaksjon på at terroristlønningene ikke stoppes, hadde den nå avgåtte Fatah-regjeringen på Vestbredden lagt en plan for å dempe presset fra bistandsgiverne.

Gjennom å flytte forvaltningen av terroristlønningene fra regjeringens eget departement for oppfølging av fanger, til et nytt forvaltningsorgan underlagt PLO, skulle giverlandene gis inntrykk av at PA-regjeringen faset ut ordningen. Slik ville giverne kunne komme til å tro at det internasjonale presset om å kutte ut terroristlønnspraksisen hadde fungert. Men siden PA bruker av sine midler på å finansiere PLO, og PLO ville ha kommet til å ha ansvaret for å utføre utbetalingene til terroristene, ville pengestrømmen likevel ha kunnet fortsette som før – bare gjennom et annet kontor. Siden Mahmoud Abbas er øverste leder for både PA og PLO, ville han uansett ha vært direkte ansvarlig for terroristlønningene.

 

– Vil eliminere det internasjonale presset

Det er Palestinian Media Watch som har oversatt til engelsk en rekke uttalelser i arabiske medier som dokumenterer planen.

Blant annet skrev den palestinske avisen Al-Ayyam søndag at ”velinformerte kilder” hadde bekreftet at det å omgjøre departementet for oppfølging av fanger til et forvaltningsorgan under PLO ”kun ville være en forandring av navnet, og ikke noe annet”. Ifølge avisen ville fangene ikke merke forandringen. Tvert imot ville den kunne føre til bedring av kårene deres.

Også navngitte offisielle representanter for de palestinske selvstyremyndighetene bekrefter det samme bildet. Et eksempel er viseministeren for departementet for oppfølging av fanger, Ziyad Abu Ein. Lørdag uttalte han til nyhetsbyrået Wattan at ”slik ville man unngå presset som legges på PA av giverlandene, som er imot overføringene av penger til fanger”.

Samme person uttalte søndag på PA TV at ”vi vil eliminere det internasjonale presset, og forsøkene på å tukle med dette temaet. Lederskapet [i PA] vil holde dette hellige temaet borte fra giverlandenes påvirkning, deres innblanding og deres noen ganger negative påvirkning”.

 

Hamas forkludret planen

I et intervju med Times of Israel som ble gjort kort tid før regjeringsskiftet mandag, uttalte lederen for Fatahs interesseorganisasjon for palestinske fanger, Kadoura Fares, at de palestinske myndighetene forberedte seg på muligheten for å måtte finne ny finansiering av terroristlønningene. Ifølge hans uttalelser til den israelske avisen ville en løsning kunne være å vende seg til arabiske land for hjelp. Også han var klar på at det var uaktuelt å avslutte lønnsutbetalingene.

Nå kan løsningsforslaget hans vise seg å bli aktuelt, dersom vestlige giverland gjør alvor av å kutte i bistanden. Planen om å kamuflere lønnsutbetalingene ved å flytte dem til PLO falt nemlig i fisk da den Hamas-støttede samlingsregjeringen ble innsatt mandag.

Uenighetene mellom Hamas og Fatah om departementet for oppfølging av fanger var det siste stridstemaet som til og med mandag var i ferd med å sette en stopper for regjeringssamarbeidet. Hamas stilte ultimatum og ville nekte å gjennomføre regjeringsskiftet dersom dette departementet ble nedlagt og dets ansvar flyttet til PLO, slik Fatah ville. Det endte med en kompromissløsning der departementet består, men under direkte ledelse av statsminister Rami Hamdallah i stedet for en egen minister.

 

Hvorfor Hamas ville beholde departementet

Times of Israel skriver at striden om dette departementet synliggjorde ulikhetene i de to bevegelsenes holdninger til Vesten og Israel. Mens Abbas har tilstrebet å minimere Hamas’ innflytelse i den nye teknokratregjeringen og forsøkt å gi verdenssamfunnet inntrykk av at regjeringen er partinøytral, har Hamas hatt som mål å gi regjeringen så sterk nasjonal karakter som mulig. For dem ville det å gi avkall på departementet for oppfølging av fanger hatt både prinsipiell og praktisk betydning.

Sheikh Hassan Youssef, en representant for Hamas i Ramallah som ble løslatt i januar etter to års fengselsstraff, forklarte at dette departementet ”bærer nasjonal viktighet i vår kamp”. Hans praktiske argument for å sikre at departementet beholdes nå som Hamas har fått innflytelse i regjeringen, var at fanger fra Hamas og Islamsk Jihad tidligere skal ha blitt neglisjert av lønnssystemet til fordel for fanger med tilknytning til Fatah.

 

Her kan du se video av viseministeren for departementet for oppfølging av fanger, Ziyad Abu Ein, som på offentlig TV forklarer planen om å forlede de vestlige giverlandene. Teksting til engelsk er gjort av PMW.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart