Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Amerikanske senatorer ber Obama snu

Senatet i den amerikanske Kongressen. (Foto: Wikipedia)
Senatet i den amerikanske Kongressen. (Foto: Wikipedia)
88 av 100 senatorer i den amerikanske Kongressen skriver i et brev til president Obama at den Hamas-støttede palestinske regjeringen er et alvorlig tilbakeslag i fredsprosessen, og at USA bør oppfordre Abbas til å bryte samarbeidet.

88 av 100 senatorer har underskrevet brevet, som er forfattet av Ben Cardin fra Demokratene og Susan Collins fra Republikanerne. Brevet ble sendt torsdag til president Barack Obama. I brevet uttrykker senatorene alvorlig bekymring over innsettelsen av den Hamas-støttede palestinske samlingsregjeringen, og beskriver den som et alvorlig tilbakeslag i fredsprosessen. Både Israel og USA definerer som kjent Hamas som en terrororganisasjon. Senatorene oppfordrer Obama til å legge press på de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas om å avslutte alliansen med Hamas og vende tilbake til forhandlingsbordet med Israel. Dette forteller Times of Israel.

 

Vil avbryte bistand

I brevet skriver senatorene at Hamas’ rolle i regjeringen har ”undergravet Kongressens støtte til amerikansk hjelp til palestinerne”. De mener amerikansk bistand bare bør gis etter at man er blitt overbevist om at den nye regjeringen virkelig vil operere i samsvar med gjeldende lovgivning. Dermed ber de Obama endre den kursen han begynte på etter innsettelsen av den palestinske samlingsregjeringen 2. juni. Obama-administrasjonen har valgt å anerkjenne den nye regjeringen, og videreføre bistanden. Argumentasjonen er at regjeringen består av teknokrater uten direkte tilknytning til Hamas, og at de vil bedømme regjeringen etter dens handlinger underveis. Stadig flere amerikanske politikere har imidlertid begynt å spørre om en amerikansk antiterrorlov fra 2006 likevel kan gjøre det ulovlig for USA å fortsette bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene når Hamas er med som støtteparti. Loven forbyr støtte til regjeringer som er kontrollert av terrororganisasjoner, og den nye palestinske regjeringen er aktivt støttet av Hamas.

En lovtekst om bistandsmidler i 2014 sier spesifikt at USA ikke kan finansiere ”en regjering som er effektivt kontrollert av Hamas, eller noen samlingsregjering der Hamas er medlem, eller en regjering som er et resultat av en avtale med Hamas, der Hamas utøver indirekte innflytelse”.

 

Opprettholder støtte til tross for terror

Brevet kommer dagen etter at et rakettangrep ble gjennomført fra Gaza mot Israel. Onsdag valgte Obama-administrasjonen å opprettholde sin innstilling, og ikke avbryte verken bistand eller annet samarbeid med de palestinske selvstyremyndighetene, til tross for terrorangrepet.

Talsperson for Utenriksdepartementet, Jen Psaki, begrunnet i en pressekonferanse avgjørelsen med at ”samarbeidet med de palestinske myndighetene er viktig for USA”. Hun sa at USA mener den palestinske samlingsregjeringen har anerkjent Midtøsten-kvartettens krav om å ta avstand fra terror, anerkjenne Israels rett til å eksistere, og anerkjenne internasjonale avtaler.

Psaki beskrev terrorangrepet som ”en aggressiv handling mot sivile mål, som er totalt uakseptabel.” Hun roset Mahmoud Abbas for å ha kommet med ”direkte og tydelig fordømmelse av angrepet”. Hun sa at ”USA forventer at PA vil gjøre alt som står i deres makt for å hindre angrep fra Gaza mot Israel”, men erkjente at Hamas i realiteten har makten i Gaza og at Abbas’ innflytelse er begrenset.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart