Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Elefanten i Dagsrevyen

Marthe Heian-Engdal ble brukt som Midtøsten-ekspert av NRK på Dagsrevyen tirsdag 8. juli. (Foto: Skjermdump fra NRK)
Marthe Heian-Engdal ble brukt som Midtøsten-ekspert av NRK på Dagsrevyen tirsdag 8. juli. (Foto: Skjermdump fra NRK)
Når skal NRK erkjenne at Hamas faktisk har til hensikt å utslette staten Israel?

På Dagsrevyen tirsdag kveld rapporterte Jan Espen Kruse og Sidsel Wold om rakettangrepene fra Gaza mot Israel. De fortalte om hvordan Israel besvarer med målrettede angrep rettet mot Hamas, og om frykten og konsekvensene rakettrusselen konstant medfører for innbyggerne i Sør-Israel. Reportasjen kom som et friskt pust etter at NRK-nyhetene mandag morgen omtalte Israels luftangrep mot Gaza uten å engang nevne at det hadde forekommet noen rakettangrep som utløste Israels reaksjon. Og etter Sidsel Wolds uttalelser i Nyhetsmorgen på P2 i går, der hun gikk langt i å gi legitimitet til rakettangrepene, var det ikke for tidlig at det ble brukt noen minutter på å gi fokus til hva terroren fra Hamas faktisk innebærer for sivile israelere.

Men det som fortonet seg som et tilløp til balansert dekning, punkterte under programlederens ekspertintervju med Marthe Heian-Engdal.

Først ble konflikten mellom Israel og Gaza beskrevet som en runddans der ingen helt vet hva man vil. Men Israel er tydelige på hva de vil. De vil bare slippe å være rakettmål. ”Ingenting av det som skjer i Gaza hadde behøvd å skje”, sa Israels fungerende ambassadør i Norge i går.

”Israelerne har også mye å tape på en ny storoffensiv. Det er vanskelig å se for seg hva Netanyahu og Israel skal oppnå ved en ny invasjon av Gaza”, fortsatte Heian-Engdal på Dagsrevyen. Vi gjentar: De har jo sagt hva de ønsker å oppnå. Å slippe å være rakettmål.

Så kommer elefanten til syne for alvor. Men ikke den elefanten Heian-Engdal beskrev.

”Elefanten i rommet er at Israel okkuperer palestinsk land, og så lenge de fortsetter å gjøre det vil det være økonomiske, sikkerhetsmessige og ikke minst moralske dilemmaer, som Israel, denne regjeringen og hele det israelske folket, må forholde seg til hele tiden”, sa hun.

Selv om Israel ikke har hatt noen som helst kontroll i Gaza siden 2005, forteller hun Dagsrevyens seere at problemet er okkupasjon. Selv om samtlige jødiske innbyggere i Gaza ble tvangsflyttet ut av området da palestinerne overtok kontrollen. Vi regner med at en Midtøsten-ekspert vet at Gaza ikke er okkupert av Israel. Hun tar feil av elefanten.

Den egentlige elefanten i Dagsrevy-rommet, er at Hamas faktisk har til hensikt å utslette Israel. Det står uttrykkelig i terrororganisasjonens charter. Men hos NRK omtales de ikke som ”terrororganisasjonen”. Bare ”organisasjonen”. Hamas-ledere har gang på gang understreket at de ikke anerkjenner staten Israels rett til å eksistere, også etter at samlingsregjeringen med Fatah kom på tale. Dette fortelles ikke av NRK. Det er som en elefant man ikke ønsker å snakke om. Avslutningen på tirsdagens intervju med Heian-Engdal understreker dette med all tydelighet.

”I kveld sier Hamas at alle israelere er legitime mål. Hvordan tolker du det?” spurte programlederen.

”Jeg tror vi må legge inn retorikk som en faktor når vi skal prøve å forstå dette spillet”, svarte eksperten.

”På samme måte som når Lieberman [Israels utenriksminister] sier at Israel vurderer å re-okkupere Gaza, må både dette og Hamas sine utspill tas med en klype salt”, forklarte hun.

”Vi må huske på at Hamas er en organisasjon som er full av ulike fraksjoner, og her er det mange som har ulike agendaer på kryss og tvers”, avsluttet hun.

I lys av de tusenvis av vilkårlig innsiktede rakettangrepene mot Israels sivilbefolkning som har blitt avfyrt kontinuerlig siden Hamas tok over kontrollen i Gaza i 2006, har vi et forslag til hvordan man kan vurdere å forstå Hamas’ uttalelse. Kanskje de ganske enkelt mener det de sier – at de faktisk ser på alle israelere som legitime mål.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart