Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nå er det opp til palestinerne om Gazas grense mot Egypt blir åpnet

Grensestasjonen Rafah forbinder Egypt og Gaza, men har vært stengt i lange perioder etter at Hamas tok makten i 2006. (Foto: Rafah Border Crossing / Facebook)
Grensestasjonen Rafah forbinder Egypt og Gaza, men har vært stengt i lange perioder etter at Hamas tok makten i 2006. (Foto: Rafah Border Crossing / Facebook)
Egypt er villige hvis PA tar vaktholdet. Men Fatah-styrte PA vil først presse Hamas til å slippe kontrollen. Om Fatah nekter å samarbeide, vil Israel kunne få skylden.

Ha’aretz skrev mandag at Egypt nå sier seg villig til å åpne grensestasjonen Rafah mot Gaza-stripen, dersom de palestinske selvstyremyndighetenes sikkerhetsstyrker tar ansvar for å bevokte Gazas side av grenseovergangen. Hamas har antydet at de er villige til å vurdere denne løsningen, og Israel har ikke hatt noen innvendinger, skrev avisen.

Egypt vil ikke ha noen direkte kontakt med Hamas’ sikkerhetsstyrker, og krever at all kontakt med palestinsk side skal gå gjennom PA. Det vil i så fall bli første gang PA vil være aktivt til stede i Gaza siden Hamas utviste selvstyremyndighetene i juni 2007, etter en tid med blodige sammenstøt mellom de to palestinske fraksjonene. Egypt vil at PA skal vokte hele grensen mellom Gaza og Sinai.

Rafah-overgangen har vært stengt i lange perioder etter at Hamas tok makten i Gaza.

 

Fatah vil ha makten

Onsdag skriver Times of Israel at Fatah truer med å sabotere muligheten til å få åpnet Gaza-grensen mot Egypt. De vil gå inn for at PA ikke skal utplassere styrker til å betjene og vokte grensen før Hamas oppgir den reelle kontrollen over Gaza og overgir makten til den palestinske samlingsregjeringen i PA, som de har vært med på å opprette.

Kilden til opplysningene er Israel Radio, som også forteller at et av medlemmene i den palestinske delegasjonen i Kairo-forhandlingene har opplyst at de videre våpenhvileforhandlingene mellom Israel og Hamas vil bli startet opp i oktober.

Spenningen mellom de rivaliserende gruppene Hamas og Fatah har tiltatt de siste ukene, etter at israelsk etterretning avslørte at Hamas planla å kuppe makten på Vestbredden.

 

Israel kan bli syndebukken

Dersom Hamas og Fatah ikke klarer å bli enige om å la PA vokte grensen mot Egypt, kan det sette på spill våpenhvilen mellom Hamas og Israel, fordi åpning av grensestasjonen Rafah var et av Hamas’ krav for å stoppe rakettangrepene – selv om det er Egypt grensen vender mot, og ikke Israel.

Israel har kontinuerlig tillatt import av varer til Gaza, også gjennom sommerens krigshandlinger. Det eksisterer ingen blokade av medisiner, mat og andre dagligvarer. Senest i forrige uke ble det innført medisiner fra tre fullastede amerikanske transportfly til Gaza via Israel. Det Israel har restriksjoner på, er våpen og visse typer produkter som det er trolig at vil bli brukt i våpenproduksjon.

Klikk her for å se en detaljert oversikt over hvilke produkter dette gjelder.

Israel og PA er nå i dialog med FNs lokale utsending Robert Serry om å etablere en inspeksjonsrutine for varer som innføres til Gaza via Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart