Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Nesten ni av ti palestinere støtter rakettangrep mot Israel

Ismail Haniyeh fra Hamas ville ha vunnet over PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah hvis det var valg i dag. (Foto: Wikimedie Commons og CC / Flickr.com)
Hamas´ Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah lover (igjen) et nytt valg. (Foto: Wikipedia/Flickr)
Støtten til Hamas har skutt i været i etterkant av krigshandlingene i sommer, både i Gaza og på Vestbredden. Om det hadde vært valg i dag, ville Hamas ha vunnet med overveldende flertall begge steder.

Et stort flertall av palestinerne sier nå at de mener Hamas vant krigen mot Israel, og at Vestbredden bør følge i Gazas fotspor og ta opp Hamas’ strategi for «væpnet motstandskamp».

Ifølge en fersk meningsmåling utført av Palestinian Center for Policy and Survey Research i Ramallah, sier 79 prosent av palestinerne på Vestbredden og i Gaza at de mener Hamas vant krigen mot Israel. Bare tre prosent mener Israel var vinneren etter krigshandlingene i sommer. 17 prosent mener at begge parter kom ut som tapere.

1.270 respondenter deltok i undersøkelsen, som ble utført mellom 26. og 30. august, og offentliggjort tirsdag.

 

Stor støtte til rakettangrepene

Hele 94 prosent av respondentene sier at de er tilfredse med Hamas’ opptreden overfor det israelske forsvaret, og 78 prosent sier at de er fornøyde med hvordan Hamas forsvarte sivile i Gaza. 60 prosent nekter for at Hamas har avfyrt raketter fra tettbebodde områder, men 30 prosent sier at Hamas gjør det, og 49 prosent mener Hamas har rett til å gjøre dette.

86 prosent sier at de støtter kontinuerlige rakettangrep mot Israel så lenge ”blokaden av Gaza” opprettholdes. Bare 30 prosent mener at Hamas bør advare israelske sivile i områdene det avfyres raketter mot, mens 68 prosent mener israelerne ikke bør få noen advarsel.

På spørsmål om Hamas’ modell for ”væpnet motstand” bør utøves også på Vestbredden, er svaret ja hos 74 prosent i Gaza og 70 prosent av palestinerne på Vestbredden, totalt 72 prosent.

 

Hamas ville ha vunnet valget i dag

Meningsmålingsinstituttet påpeker at disse svarene utgjør den mest markante dreiningen i favør av Hamas siden valgseieren i 2006. Dersom det hadde vært palestinsk presidentvalg i dag med Abbas og Haniyeh som kandidater, viser målingen at Hamas faktisk ville ha vunnet både på Vestbredden og i Gaza – med nesten dobbelt så mange stemmer som Fatahs kandidat.

Hamas’ tidligere regjeringsleder i Gaza, Ismail Haniyeh, ville ha fått 61 prosent av de samlede stemmene, mens den sittende PA-presidenten Mahmoud Abbas fra Fatah bare ville ha fått 32 prosent.

Hamas har ifølge undersøkelsen enda større oppslutning på den Fatah-kontrollerte Vestbredden enn i Gaza. Mens 66 prosent av den palestinske befolkningen på Vestbredden støtter Haniyeh, får han 53 prosent oppslutning i Gaza.

Abbas har mistet betydelig oppslutning i løpet av krigen i sommer. Mens 50 prosent sa for to måneder siden at de var generelt tilfredse med Abbas’ opptreden, er det nå bare 39 prosent som mener dette.

 

Terroristen Barghouti mer populær enn Abbas

Dersom en tredje presidentkandidat hadde vært med i valget, den fengslede terroristen Marwan Barghouti, ville for første gang Ismail Haniyeh likevel ha vunnet. Haniyeh ville da ha fått 48 prosent av stemmene, Barghouti 29 prosent og Abbas 19 prosent.

Dersom det hadde vært palestinsk parlamentsvalg i dag, ville 46 prosent ha stemt på Hamas og 31 prosent på Fatah. Til sammen syv prosent ville ha stemt på de andre palestinske grupperingene. 17 prosent hadde ikke bestemt seg for hva de ville ha stemt.

Også i parlamentsvalget ville Hamas hatt større oppslutning på Vestbredden enn i Gaza. De ville ha fått 44 prosent av stemmene i Gaza, og 47 prosent på Vestbredden. Fatah ville ha fått 36 prosent i Gaza, og 27 prosent på Vestbredden. 69 prosent av befolkningen ønsker at et valg skal finne sted om mindre enn et år. 12 prosent ønsker ikke at det skal finne sted noe valg noen gang.

 

Seks av ti vil ha ny intifada

Når det gjelder synet på eventuelle nye fredsforhandlinger, er palestinerne delt på midten i flere spørsmål.

47 prosent mener at det er middels eller store muligheter for at fredssamtalene med Israel vil bli gjenopptatt, mens 51 prosent tror mulighetene for dette er små eller ingen.

49 prosent støtter en tostatsløsning, mens 50 prosent er imot dette.

Dersom nye fredssamtaler med Israel uteblir, støtter 85 prosent Abbas’ strategi om å søke medlemskap i flere internasjonale organisasjoner. 84 prosent mener de palestinske selvstyremyndighetene bør bli med i Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser.

62 prosent sier de støtter folkelig ikke-voldelig motstand.

60 prosent vil ha en ny væpnet intifada, en økning fra 41 prosent for to måneder siden.

42 prosent støtter ideen om at PA kan reagere ved å oppløse seg selv.

Som fortalt ovenfor er det altså 72 prosent som ønsker å se Hamas’ strategi for væpnet kamp innført også på Vestbredden.

24 prosent mener de palestinske myndighetene bør forlate planen om en tostatsløsning til fordel for en enstatsløsning, noe 75 prosent er imot.

 

Tror væpnet kamp er mest effektivt

53 prosent mener at væpnet konfrontasjon er den mest effektive metoden for å få etablert en palestinsk stat ved siden av Israel. Bare 22 prosent mener at forhandlinger er den beste metoden for å oppnå en stat, og 20 prosent svarer at de har mest tro på folkelig ikke-voldelig motstand.

Et overveldende flertall på 81 prosent sitter med en oppfatning av at Israel har en langsiktig målsetning om å annektere hele landområdet som de inntok i 1967, og utvise befolkningen eller nekte dem politiske rettigheter.

57 prosent sier at de støttet kidnappingen og drapene på tre israelske tenåringer i juni. Ugjerningen fikk 67 prosent støtte i Gaza og 45 prosent på Vestbredden.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart