Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Ingen ville ha Israel med på givermøtet

Egypts utenriksminister Sameh Shoukrey sier at ingen ville ha Israel med på givermøtet. (Foto: Wikimedia Commons)
Egypts utenriksminister Sameh Shoukrey sier at ingen ville ha Israel med på givermøtet. (Foto: Wikimedia Commons)
Israel ble ikke invitert til givermøtet for gjenoppbygging av Gaza. – Ingen ville ha dem der, sier Egypts utenriksminister (bildet). Ville de unngå plagsomt mas om garantier mot opprusting til ny terror?

Etter at Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland kom med hard kritikk av Israel for ikke å ha deltatt i givermøtet, forklarte Israels fungerende ambassadør til Norge, George Deek, at landet hans aldri ble invitert. Dette var første gang Israel ikke ble invitert til et slikt givermøte.

– Vi burde ha vært der, og det er beklagelig at vi ikke ble invitert. Vi mener det er viktig å gjenoppbygge Gaza, og vi er veldig interessert i å gjøre livet bedre for palestinere på Gazastripen, sier Deek til NTB.

 

Ville ha garantier mot terrorfinansiering

Ifølge Times of Israel sier Egypts utenriksminister Sameh Shukri til egyptiske medier at ”ingen ville ha Israel med på møtet”. Ifølge Shukri skal USA ha gitt etter for de andre landenes ønske, og latt være å legge press på dem om å ta med Israel i møtet. Egypt skal ha akseptert å utelate Israel for at møtet «skulle bli en suksess».

I etterkant har det likevel kommet amerikanske uttalelser om at Israel vil komme til å spille en rolle i gjenoppbyggingen av Gaza, og Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sa rett etter konferansen at gjenoppbyggingen ikke vil kunne gjennomføres uten at Israel gir sin tilslutning til planene.

Israel har hele tiden insistert på at det må gis garantier om at den internasjonale hjelpen ikke vil bli brukt til militære formål av Hamas, poengterer avisen. Israelske myndigheter krever som kjent at Hamas må avvæpnes som del av en endelig fredsløsning.

PA-president Mahmoud Abbas har ifølge den samme artikkelen lovet ”full gjennomsiktighet i bruken av midlene, i samarbeid med FN-organer, giverland og internasjonale finansinstitusjoner”.

 

Gjenoppbyggingen har begynt

Resultatet av møtet ble at giverlandene går inn med 35 milliarder kroner i støtte til gjenoppbygging og utvikling av Gaza, ni milliarder mer enn Hamas-myndighetene oppga at gjenoppbyggingen ville koste.

Allerede tirsdag morgen kjørte de første lastebilene med bygningsmaterialer og sement inn på Gaza-stripen fra Israel. Jerusalem Post skriver at slike materialer ikke har blitt innført siden krigen i sommer, og at det av sikkerhetsgrunner bare har vært lov å innføre minimale mengder siden oktober 2013, da en av Hamas’ terrortunneler ble oppdaget.

Samtidig har Israel åpnet for økt eksport av landbruksprodukter fra Gaza til Vestbredden, og 15 tonn varer ble eksportert tirsdag.

 

Tegn på at Hamas ruster opp

Hamas, som fortsatt i praksis kontrollerer Gaza, var i likhet med Israel ikke til stede på givermøtet. Journalist Avi Issacharoff i Times of Israel skriver i sin analyse av situasjonen i Gaza at Hamas ikke hadde annet valg enn å la Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene få æren for tilegnelsen av de 35 bistandsmilliardene, men at dette ikke betyr at Hamas ikke vil forsøke å benytte anledningen til å forsøke å bygge seg opp igjen militært. Han viser til at det allerede rapporteres om at Hamas er i gang med aksjoner for å rekruttere nye mannskaper til sine væpnede brigader, og at det har vært gjennomført prøveavfyringer av raketter ut i sjøen, noe som antyder at det forskes på nye måter å utvikle eksplosiver av de materialene som i øyeblikket er tilgjengelige.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart