Egypts utenriksminister Sameh Shoukrey sier at ingen ville ha Israel med på givermøtet. (Foto: Wikimedia Commons)
Egypts utenriksminister Sameh Shoukrey sier at ingen ville ha Israel med på givermøtet. (Foto: Wikimedia Commons)

– Ingen ville ha Israel med på givermøtet

Israel ble ikke invitert til givermøtet for gjenoppbygging av Gaza. – Ingen ville ha dem der, sier Egypts utenriksminister (bildet). Ville de unngå plagsomt mas om garantier mot opprusting til ny terror?

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Etter at Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland kom med hard kritikk av Israel for ikke å ha deltatt i givermøtet, forklarte Israels fungerende ambassadør til Norge, George Deek, at landet hans aldri ble invitert. Dette var første gang Israel ikke ble invitert til et slikt givermøte.

– Vi burde ha vært der, og det er beklagelig at vi ikke ble invitert. Vi mener det er viktig å gjenoppbygge Gaza, og vi er veldig interessert i å gjøre livet bedre for palestinere på Gazastripen, sier Deek til NTB.

 

Ville ha garantier mot terrorfinansiering

Ifølge Times of Israel sier Egypts utenriksminister Sameh Shukri til egyptiske medier at ”ingen ville ha Israel med på møtet”. Ifølge Shukri skal USA ha gitt etter for de andre landenes ønske, og latt være å legge press på dem om å ta med Israel i møtet. Egypt skal ha akseptert å utelate Israel for at møtet «skulle bli en suksess».

I etterkant har det likevel kommet amerikanske uttalelser om at Israel vil komme til å spille en rolle i gjenoppbyggingen av Gaza, og Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sa rett etter konferansen at gjenoppbyggingen ikke vil kunne gjennomføres uten at Israel gir sin tilslutning til planene.

Israel har hele tiden insistert på at det må gis garantier om at den internasjonale hjelpen ikke vil bli brukt til militære formål av Hamas, poengterer avisen. Israelske myndigheter krever som kjent at Hamas må avvæpnes som del av en endelig fredsløsning.

PA-president Mahmoud Abbas har ifølge den samme artikkelen lovet ”full gjennomsiktighet i bruken av midlene, i samarbeid med FN-organer, giverland og internasjonale finansinstitusjoner”.

 

Gjenoppbyggingen har begynt

Resultatet av møtet ble at giverlandene går inn med 35 milliarder kroner i støtte til gjenoppbygging og utvikling av Gaza, ni milliarder mer enn Hamas-myndighetene oppga at gjenoppbyggingen ville koste.

Allerede tirsdag morgen kjørte de første lastebilene med bygningsmaterialer og sement inn på Gaza-stripen fra Israel. Jerusalem Post skriver at slike materialer ikke har blitt innført siden krigen i sommer, og at det av sikkerhetsgrunner bare har vært lov å innføre minimale mengder siden oktober 2013, da en av Hamas’ terrortunneler ble oppdaget.

Samtidig har Israel åpnet for økt eksport av landbruksprodukter fra Gaza til Vestbredden, og 15 tonn varer ble eksportert tirsdag.

 

Tegn på at Hamas ruster opp

Hamas, som fortsatt i praksis kontrollerer Gaza, var i likhet med Israel ikke til stede på givermøtet. Journalist Avi Issacharoff i Times of Israel skriver i sin analyse av situasjonen i Gaza at Hamas ikke hadde annet valg enn å la Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene få æren for tilegnelsen av de 35 bistandsmilliardene, men at dette ikke betyr at Hamas ikke vil forsøke å benytte anledningen til å forsøke å bygge seg opp igjen militært. Han viser til at det allerede rapporteres om at Hamas er i gang med aksjoner for å rekruttere nye mannskaper til sine væpnede brigader, og at det har vært gjennomført prøveavfyringer av raketter ut i sjøen, noe som antyder at det forskes på nye måter å utvikle eksplosiver av de materialene som i øyeblikket er tilgjengelige.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart