Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Påtvunget fredsløsning vil sette Israel i fare

Netanyahu og Kerry i møte i Roma mandag 15. desember 2014. (Foto: Den israelske statsministerens kontor)
Netanyahu og Kerry i møte i Roma mandag 15. desember 2014. (Foto: Den israelske statsministerens kontor)
Da Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte USAs utenriksminister John Kerry i Roma mandag, oppfordret han USA på det sterkeste til å bruke vetoretten sin for å hindre en resolusjon som påtvinger Israel en fredsløsning uten forhandlinger.

Det er ventet at Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene allerede onsdag denne uken vil legge frem et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd, der de ber rådet vedta opprettelse av en palestinsk stat med grenser langs 1967-linjene og full tilbaketrekning av samtlige israelske innbyggere i området, innen enten to eller tre år.

Israel står fast ved at en palestinsk stat skal opprettes som et resultat av gjensidige forhandlinger mellom partene, i tråd med FNs resolusjon 242 fra 1967.

 

Appellerer om USA-veto

Det forestående resolusjonsforslaget var et av temaene da Netanyahu møtte Kerry til en tre timer lang samtale i Roma i går. Netanyahu gjorde det klart at Israel vil forbeholde seg retten til å avvise enhver resolusjon som påtvinger et resultat uavhengig av forhandlinger mellom partene.
På spørsmål om han følte seg mer eller mindre sikker på at USA ville komme til å bruke vetoretten sin i sikkerhetsrådet for å hindre resolusjonene, svarte han at han var ”sikker på at det han hadde å si hadde blitt hørt”.

 

– Setter Israel i fare

– Israel forventer at USA vil stå fast ved det som har vært deres posisjon de siste 47 årene, siden resolusjon 242 ble vedtatt etter seksdagerskrigen, nemlig at enhver løsning på konflikten må komme gjennom forhandlinger, og ikke påtvinges fra utsiden, sa statsministeren ifølge Jerusalem Post.

– Vi vil ikke akseptere å bli diktert i dette, og vi ser ingen grunn til at USA skulle forandre sin posisjon.

Netanyahu mener at Kerry forstår at dersom den palestinske resolusjonen skulle få gjennomslag, ville Israels eksistens settes i fare og situasjonen mellom Israel og palestinerne ville forverres. Israelske myndigheter har lenge påpekt at en statsopprettelse på disse premissene vil innebære å slippe løs Hamas på Vestbredden, noe som vil være livsfarlig for den jødiske staten.

 

Frankrike forbereder også resolusjon

For tiden forberedes også et annet, men lignende resolusjonsforslag av Frankrike. De vil også be rådet vedta opprettelse av en palestinsk stat innen to år. Forskjellen er at de vil vedta at det skal føres forhandlinger som skal føre til dette resultatet. Etter Israels syn legger også denne resolusjonen opp til en påtvunget løsning som ikke vil fungere, fordi det ikke forutsettes elementære kriterier som at palestinerne må akseptere Israels rett til å eksistere som jødisk stat.

Neste stopp på reisen til Netanyahu er Paris og London. Han skal møte statsledere fra Frankrike, Storbritannia og Tyskland, og en delegasjon fra Den arabiske liga. Spørsmålene om resolusjonsforslagene og om utsiktene til gjenopptakelse av fredsforhandlingene står etter alt å dømme sentralt på agendaen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart