Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Slagordet til Zionist Unionen: "Det er oss eller ham".
Slagordet til Zionist Unionen: "Det er oss eller ham".

Palestinerne foretrekker alle utenom Netanyahu

Palestinerne ønsker at Isaac Herzog og Tzipi Livni skal vinne valget, men i realiteten vil det ikke bety noen forskjell hvem som blir ny statsminister i Israel, mener den israelsk-arabiske journalisten Khaled Abu Toameh.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Hittil har det planlagte Knesset-valget 17. mars fått lite oppmerksomhet i det palestinske samfunnet. Men de fleste palestinere håper at statsminister Benjamin Netanyahu og hans høyreorienterte koalisjon taper valget, skriver den israelsk-arabiske journalisten Khaled Abu Toameh i en artikkel 10. februar.

Alliansen til Isaac Herzog og Tzipi Livni er mest populær i Ramallah. Herzog har besøkt PA-president  Mahmoud Abbas minst to ganger i løpet av de siste par årene, og Livni har tidligere deltatt i en rekke forhandlinger og møter med ledere i PLO og Fatah.

«Nå håper palestinske selvstyremyndigheter at en regjering ledet av Herzog og Livni kommer til å gjenoppstarte fredsforhandlingene fra det punktet de tok slutt under Olmert-regjeringen. Det betyr at palestinerne ikke kommer til å akseptere noe mindre enn det de forkastet den gang [i 2008].»

Men i forholdet mellom Israel og palestinerne tror ikke Abu Toameh det vil ha noe å si hvem som danner den neste regjeringen i Israel. «Herzog og Livni kommer ikke til å tilby de palestinske selvstyremyndighetene mye mer enn det tidligere statsminister Ehud Barak og Ehud Olmert presenterte de siste 15 årene.»

Selv om regjeringen i Jerusalem og selvstyremyndigheten i Ramallah skulle komme fram til en avtale, ville fortsatt Hamas på Gaza-stripen, alle deres tilhengere på Vestbredden og andre palestinske grupper avvist avtalen, påpeker Abu Toameh.

Han tror Ramallah vil fortsette sin strategi med å isolere og delegitimere Israel, samme hvem som vinner det israelske Knesset-valget.

«Herzog og Livni kan love de israelske velgerne – så mye de vil – å gjenopplive fredsprosessen med palestinere. Men det som velgerne må forstå, er at de palestinske selvstyremyndigheter allerede har gjort en strategisk beslutning om å tvinge en løsning på Israel med hjelp av det internasjonale samfunn, og ikke gjennom forhandlinger. Velgerne må også vite at enhver avtale med Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene ikke er en oppskrift for fred og sameksistens,» avslutter den moderate israelske muslimen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart