Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Store ubetalte strømregninger

Strømlinjer fra Israel til de palestinskkontrollerte områdene. (Illustrasjonsfoto: Israelandstuff.com)
Strømlinjer fra Israel til de palestinskkontrollerte områdene. (Illustrasjonsfoto: Israelandstuff.com)
De palestinske selvstyremyndighetene og palestinske strømselskaper står i milliardgjeld til israelsk strømleverandør. Betalingsnekt har fått det israelske selskapet til å kutte strømmen til to byer i to korte perioder denne uken.

Mandag kuttet Israel Electric Corporation strømtilførselen til byene Ramallah og Jenin på Vestbredden i en periode på 45 minutter, som et varslingstiltak om at de mener det er på tide at de palestinske selvstyremyndighetene begynner å betale strømregningene sine.

Onsdag klokken 14 lokal tid gjentar de det samme tiltaket, og kutter altså strømmen i noen minutter for andre gang denne uken, melder Ha’aretz.

 

Nærmer seg kritisk gjeldsgrense

Palestinske strømselskaper og myndigheter kjøper strøm fra Israel som de videreformidler til befolkningen i de selvstyrte områdene på Vestbredden. Men mengden ubetalte regninger har fått dem opp i et kraftig gjeldsuføre. Den totale strømgjelden til det israelske selskapet er nå oppe i 1,9 milliarder shekel, som tilsvarer 3,67 milliarder norske kroner.

Den israelske strømleverandøren uttaler at de mener å være tvunget til å gjøre slike tiltak som i dag, for å minimere den fremtidige gjeldsutviklingen. Et mål er at skyldnerne i det minste skal begynne å betale ned på gjelden, og at man dermed klarer å hindre at den overstiger to milliarder shekel.

 

Varslet mange ganger

Det israelske strømselskapet håper strømkuttene vil bidra til å presse de palestinske selvstyremyndighetene til å ta tak i situasjonen og samle inn penger fra de skyldige strømselskapene til nedbetaling.

De palestinske skyldnerne skal ha fått mange varselbrev om muligheten for strømkutt dersom ikke det kommer innbetalinger. Gjeldssituasjonen skal legges frem for israelsk høyesterett i april, i en appell fra det israelske strømselskapet om å få staten til å bistå med å finne en løsning.

Den israelske statsministerens kontor uttalte etter mandagens strømkutt at tiltaket var strømselskapets egen uavhengige beslutning, som ikke landets politiske myndigheter hadde hatt noe med.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart