Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Israel gjenopptar import fra Gaza

Frukt- og grønnsaksmarked i Gaza. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com)
Nå får Gazastripen mer strøm, til glede for enklaves innbyggere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com)
Israel begynner neste uke å importere frukt og grønnsaker fra Gaza, for første gang siden Hamas tok over makten i 2007.

Det israelske vedtaket er gjort for å hjelpe økonomien til folket i Gaza, som har vært kriserammet etter krigen i fjor sommer, ifølge Reuters, som er gjengitt av blant andre Ha’aretz.

 

Ekstra importbehov i sabbatsåret

Forsyningene fra Gaza skal bidra til å dekke behovet i markedet for jordbruksprodukter fra andre land enn Israel i det bibelske sabbatsåret, som inntreffer hvert sjuende år i den jødiske kalenderen. Det er sabbatsår dette året, fra september 2014 til september 2015. En del religiøse jødiske bønder velger ut fra moseloven å ikke dyrke markene sine dette året, og ultraortodokse jøder lærer at de ikke skal spise jordbruksprodukter dyrket i Israel dette året. Dette skaper økt behov for import av jordbruksprodukter, og mens Jordan i tidligere sabbatsår har stått for brorparten av det Israel importerer, velger man altså denne gangen i tillegg å importere fra Gaza.

 

Gir håp til jordbrukere i Gaza

Jordbruksbransjen i Gaza ønsker vedtaket velkommen, og direktøren for Gazas forening for grønnsaksproduksjon og eksport, Jamal Abu al-Naja, sier han håper dette vil hjelpe bønder å ta igjen det de har tapt de siste årene, og at mange flere vil bli i stand til å få finansiert investeringer til å utvide sin virksomhet.

Israel har gradvis lempet på restriksjonene i handelen med Gaza etter krigen i fjor sommer. Siden november har produkter fra Gaza blitt eksportert via Israel til salg på Vestbredden.

 

– Vil støtte befolkningen og isolere Hamas

COGAT, de israelske myndighetenes instans for koordinering av aktivitet i de omstridte områdene, opplyser at den første ladningen med tomater og auberginer vil bli innført til Israel allerede til søndag. Etter hvert vil også flere forskjellige frukter og grønnsaker innføres. I tiden frem til september vil mellom 1.000 og 1.500 tonn med frukt og grønt. COGAT opplyser at prisen på varene er beregnet til om lag 5.800 kroner per tonn, altså vil det være snakk om mellom 5,8 og 8,7 millioner kroner i importvarer.

– Steget som er tatt er ment å støtte den palestinske befolkningen og samtidig isolere Hamas, som er en terrororganisasjon som hindrer gjenoppbyggingen av Gaza og forbruker Gazas ressurser, sier COGATs leder generalmajor Yoav Mordechai.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart