Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel frigir palestinske skattepenger

Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Siden januar har Israel holdt tilbake skattepengene de innkrever på vegne av de palestinske selvstyremyndighetene, i protest mot deres ensidige skritt mot statsdannelse. Fredag ble det kjent at midlene nå frigis, av humanitære hensyn og av hensyn til stabiliteten i regionen.

De palestinske selvstyremyndighetenes ensidige skritt mot statsdannelse uten å ville gå veien om forhandlingsbordet var et av elementene som fikk de amerikanskledede fredsforhandlingene til å skjære seg for ett år siden. Israel ønsker en framforhandlet løsning på konflikten med palestinerne og ser på selvstyremyndighetenes søknader om medlemskap i internasjonale institusjoner for stater som provoserende, ensidige skritt mot statsdannelse. I desember fikk de observatørstatus ved Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser. Da de i januar i år leverte søknad om fullt medlemskap, med mål om å få åpnet sak mot Israel derreagerte de israelske myndighetene med et mottiltak – å holde tilbake skattepenger og tollavgifter som de rutinemessig innkrever på vegne av de palestinske myndighetene. Siden januar er det litt over fire milliarder kroner som har blitt innkrevd av Israel og som ikke har blitt overført til PA som resultat av dette tiltaket.

 

Gjenstarter overføringene

Fredag kveld ble det kjent at Israel nå avslutter tilbakeholdelsen av skattepengene, til tross for at den palestinske søknaden til den internasjonale domstolen står ved lag. Statsministerens kontor opplyste om det i en pressemelding, ifølge Jerusalem Post og Reuters. Netanyahus kontor vedtok å gjenstarte pengeoverføringene på anbefaling fra forsvarsministeren, forsvaret og etterretningstjenesten. De tilbakeholdte midlene for månedene som har gått, vil bli brukt til å balansere de palestinske myndighetenes gjeld for tjenester som strøm, vann og sykehustilbud som Israel har levert til den palestinske befolkningen. For hver måned er det litt over en milliard kroner som innkreves via Israel og så overføres til PA. Disse overføringene igangsettes igjen fra nå.

 

– Humanitær og helhetlig vurdering

”Beslutningen er tatt blant annet av humanitære hensyn, og av en helhetlig vurdering av hva som tjener Israels interesser på dette punktet”, sto det i pressemeldingen.

– Når tilstanden i Midtøsten stadig forverres, kreves det av oss at vi handler ansvarlig og veloverveid, samtidig som vi bestemt fortsetter kampen mot ekstremistiske elementer, uttalte Netanyahu.

PA-myndighetene har kuttet lønningene til offentlig ansatte med 40 prosent de siste månedene. Skatteoverføringene utgjør to tredjedeler av driftsbudsjettet deres, så situasjonen har blitt mer kritisk fra måned til måned. Dette anses å ha vært med på å øke faren for uro og vold på Vestbredden. Israels behov for å bedre forholdet til USA er også en mulig medvirkende forklaring, skriver Jerusalem Post.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart